keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Raskaus ja muutosten tuulahdus

Ja kyllähän ne ajatukset raskauden myötä tosiaan muuttuivat: ei tarvittu kuin tieto pienen ihmisenalun olemassaolosta ja anorektiset ajatukset saivat kyytiä. Muistan ensimmäisenä vahvana ajatuksena sen, kuinka enää ikinä en saa rasittaa itseäni nälkäisenä, vaan tärkeimmäksi asiaksi nousee itsestä huolehtiminen. Rasvakammoni työntyi loitommalle ajatuksella, että pikkuinen tarvitsee hyviä rasvoja kehittyäkseen. Vaikka tunteet eivät sairauden kannalta vielä helppoja olleet, sain tällä tavoin perusteltua itselleni pähkinöiden tärkeyden iltaisin niitä sängyssä mutustellessani. Mutta kauaa ei enää tätäkään tapaa perustella tarvittu. Tunsin terveen puolen vahvistuvan itsessäni päivä päivältä, mitä edesauttoi raskauden myötä lisääntynyt nälkätuntemukseni. Saatoin syödä loputtomasti. Vaikken varsinaisesti pahoinvoinnista kärsinytkään, sai tyhjä maha minut kakomaan. Tämän tuntemuksen halusin välttää kaikin keinoin, joten ruokailinkin sen mukaisesti. Olin aloittanut juuri uudessa työpaikassa, ja hyvistä aterioista huolimatta en meinannut pärjätä seuraavaan ateriaan asti. Noh, ratkaisin sen syömällä suklaata vessareissuilla - ei ihan tyypillistä omaa viime vuosien toimintaa :D Mutta tämä kaikki tuntui hyvältä! Jo ensimmäisestä päivästä lähtien tuntuivat työpaikan kahvipöydän herkut (huomioikaa naisvaltainen ala) täysin sallituilta minullekin. Ja pelkkä kohteliaisuudesta syöminenkin onnistui hyvin, vaikkeivat tarjoilut olisivat mieleeni olleetkaan. Aika iso askel vuosia anoreksiaa sairastaneelle!

Ja nautin niin kaikesta tästä! Ihastelin muiden laihdutuspuheiden lomassa sitä fiilistä, jonka omasta syömisestäni sain. Käänsin ajatuksen niin, että miten mahtavaa onkaan voida syödä näin vapaasti! Puhukoot muut kiloistaan, minä en välitä. Ruokavalioni alkoi laajentua, ja turvaruokani saivat väistyä entisen, terveen minäni herkkujen tieltä. Töissäkin oikein odotin, että pääsisin tauolle herkkueväideni pariin :D Olin lähes ainoita, jotka söivät lämpimän ruoan töissä, mutten välittänyt. Edes tyttö, joka ei syönyt ikinä töissä mitään, ei saanut vaikutettua negatiivisesti ajatuksiini. Oli mahtavaa, kun pienen pienet ruisleivän palaset olivat vaihtuneet juustosämpylöihin ja salaattiateriat tai laihat litkukeitot itsetehtyyn kermapastaan. Puuro sai kaverikseen niin muromysliä kuin suklaamurojakin. Tuntui kuin olisin ollut lapsi karkkikaupassa: niin paljon kaikkea ihasteltavaa ja herkuteltavaa! Sanoinkin monesti, että miten tässä ehtii edes kaikkea hyvää syödä, kun yhtäkkiä kaikki kielletty onkin sallittua:D Kerrankin geisha-tuutin syötyäni totesin, että voin kun tekisi mieili toistakin. Poikaystäni totesi siihen, että hän lähtee välittömästi kauppaan, jos vaan toisenkin söisin - ja niinhän hän lähti ja minä herkuttelin putkeen toisenkin jäätelön :)

Koska kaikki tuntui olevan taas sallittua minulle, mitä ruokaan tuli, en tästä syystä varmaan osannutkaan eritellä raskausajalle tyypillisiä mielitekoja, sillä yhtäkki minun tekikin mieli aivan kaikkea! Tai noh, ainahan minun on sairaudenkin aikana mieli tehnyt herkkuruokaa, mutta nyt todella saatoin niitä syödäkin. Oikeastaan maksamakkaraleivät olivat sellainen asia, joita muistan oikeasti himoinneeni! Tosin ei hyvä yhdistelmä raskauden kanssa, kun maksaruoat ovat kiellettyjen listalla...

Kuva: Anna Dammert

Päivä päivältä minun oli yhä vaikeampaa tunnistaa anoreksian luomia ajatuksia omakseni. Ystäväni kanssa käydessä lounaalla tunsin hänen ahdistuksensa salaattiaineiden valitsemisesta jo hyvin vieraaksi. Miten kaikki olikaan saattanut joskus tuntua tuollaiselta? Nyt minua johdattelivat mieliteot ja ennen kaikkea se, että ruoka pitäisi nälän loitolla. En lainkaan kyseenalaistanut salaatinkastikkeen tai leivän kuulumista ateriaan, vaan ne tuntuivat minusta niin luonnollisilta asioilta. Eihän salaatti edes olisi ilman kastiketta niin maistuvaa. Ja jälkiruoka maistui minulle loistavasti, vaikkei ystäväni sitä pystynytkään syömään. Enkä tuntenut lainkaan huonommuutta tästä asiasta - miten ihmeellistä!

Kesä- ja heinäkuu menivät siis näin loistavilla fiiliksillä. Kesäkuun lopulla kävimme ensimmäisessä varsinaisessa ultrassa, jossa kaiken todettiin olevan hyvin  Tätä ihanaa asiaa kävimme juhlistamassa ravintolassa pitsoilla - ensimmäinen ravintolapitsani sitten vuoden takaisen Thaimaan matkamme. Kesä eteni töitä tehden ja elämästä nauttien. Pitkästä aikaa pääsin tanssilattialle tyttöporukkamme lähdettyä Helsingin yöelämään, järjestin kotonamme synttärijuhlat ja vietimme hyvän ystäväni polttareita. Vaikka jatkuva pelko raskauden sujumisesta olikin kovin päällä, helpotti edes hieman se, että ensimmäinen ultra oli jo takana. Sydänäänten kuuleminen neuvolakäynneillä vahvisti entisestään luottamusta tulevaan :)

<3: Laura

17 kommenttia:

  1. Olen niin onnellinen puolestasi <3 ja kaiken lisäksi hieman kateellinen, tuollainen muutos kelpaisi kyllä itsellekin vaikka heti ! Mutta ehkä juurikin raskaus oli suuressa osassa, joten ehkä minun tulee vielä muutama vuosi odottaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sunkin aika varmasti tulee, kun hetki on oikea! <3 Imet vaan itseesi lisämotivaatiota parantumiselle kaikista tällaisista asioista! :)

      Poista
  2. Samoin, yhdyn Susun kommenttiin:) Mutta siis aivan ihana, kun saa kuulla sinulta tällaisia ihania muutoksen tuulia! Pikkuisesi syntymä on varmasti ollut suuri askel kohti sitä OIKEAA elämää ilman kamalaa anoreksiaa:) Hyvä postaus, tykkäsin todella! Ps. olet tosi nätti kuvassa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Vaikka tekemistä sairauden kanssa toki on, on pikkuisen ansiota, että suunta on oikea :)Ja nimenomaan suunta kohti sitä oikeaa elämää!

      Poista
  3. Ihanaa luettavaa raskautesi alkuajoista... Jatkathan vielä kertomalla myös loppuraskaudestasi? Todella kaunis kuva Sinusta! Halaus! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Andrea <3 Jatkan toki ja ehkä jotain synnytyksestäkin! :)

      Poista
  4. Mo pitkästä aikaa :)
    Olen todella iloinen että olet jatkanut blogia. Niinkuin viime keväänä viestittelimme, olut päässyt jo osastolla olo aikana todella pitkälle, vaikka niitä epätoivon hetkiä tulikin. Olet minulle ainakin esimerkki siitä, kuinka oikeasti vaikeasta syömishäiriöstä voi päästä ylös jatkamaan elämää, sen kuulumalla tavalla.

    Itsekkin olen susun tavoin hieman kateellinenkin tuollaisesta muutoksesta, mutta tiedän, että taistelit ja uhmasit sairautta todella sisukkaasti ja tilanteesi on nyt kiitos kaikesta siitä kovasta työstä, jonka olet tehnyt. Tässä olet oiva esimerkki, jos todella haluaa parantua on hyvä ottaa apu vastaan, mutta se oma motivaatio on tärkein..

    Kiitos vielä tästä blogista!! Tulen aina hyvälle tuulelle lukiessani tekstejäsi, ja saan niistä oivalluksia omaan elämääni.

    Paljon jaksamisia Pikku-Ukon kanssa <3

    Miisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva Miisa kun kirjoittelit ja kiitos ihanista sanoistasi<3 Kyllä sunkin aikasi varmasti tulee vielä ja löydät sen jonkun jutun, mikä auttaa sut ylös sairaudesta! Vielä ei ehkä ole vaan ollut vielä kaikki palaset kohdillaan. Kuten totesit, täytyy sekä apu että oma motivvatio olla paikallaan! Tsemppiä<3

      Poista
  5. Heippa Laura!:) Kirjoittelin tuossa äsken sinulle, ja olen edelleen sitä mieltä että blogisi on ihana:)Mutta tahdon vain vielä sanoa, että muistathan levätä! En mitenkään väitä, ettet osaisi huolehtia itsestäsi, mutta tahdon vain sanoa, että kirjoittelet ihailtavan tiuhaan:) Sinun tulee muistaa myös itsesi, ettei kirjoitusurasi mene suorittamisen puolelle. Vaikka rakastankin näitä kirjoituksiasi, niin ehdotan, että pidä vaikka yksi ilta vapaata näistä. Kyllä me lukijat odotetaan, ja näin sinäkin jaksat huolehtia itsestäsi entistä paremmin:) Ei ollut tarkoitus loukata tai määräillä, vaan kannustaa sinua huilailemaan ja ottamaan aikaa ihanalle itsellesi!<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. jep tosi hyvä!!! kannatetaan, kannatetaan... Laura vapaalle!!! Kyllä me täällä odotellaan ja pysytään vaikka ei tekstiä koko ajan tuliskaan. se olis varsin hieno saavtus jos onnistuisit antaa itsellesi luvan olemaan niinkin epätäydellinen ettet jaksaisikaan saada aikaan tekstiä ;) tee vaikka sitten seuraavaksi postaus siitä miten et yksi päivä kirjoittanutkaan ja minkälaisia ajatuksia ja tuntemuksia se herätti? se vois olla kyl oikeestikin mielenkiintoista.

      Poista
    2. Kiitos teille molemmille, oikasti! Nyt oikeasti olen nauttinut tästä todella, enkä ole stressiä ottanut - vielä. Mutta tosiaan, itseni tuntien niinkin varmasti tulee vielä käymään tämän kaiken muunkin hulinan keskellä, joten taidampa kuunnella teidän neuvojanne ja todella miettiä näitä asioita<3 Ja ihan hauska postausidea, pistetään harkintaan! :)

      Poista
  6. Ihanan elämänmyönteinen postaus. Maailma tosiaan muuttuu raskauden myötä ja ihanaa, että sairaus jäi taka-alalle uuden elämän tullessa tilalle. Olen ylpeä sinusta! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nell <3 Elämä on kyllä ihmeellistä, eikä sitä todellakaan kannata sairaudelle uhreta!

      Poista
  7. Voi kun en ole pitkään aikaan käynytkään täällä, ihana kuulla miten hyvin sinulle menee! (onpas outoa, eihän me edes tunneta. No ihan sama!)

    Todella kaunis kuva, myöskin. Kävittekö ihan ammattikuvaajalla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos :)Päätin joo ikuistaa tuon ihanan masun ihan ammattikuvaajalla, jää sitten kiva muisto itselle :)

      Poista
  8. "Kerrankin geisha-tuutin syötyäni totesin, että voin kun tekisi mieili toistakin. Poikaystäni totesi siihen, että hän lähtee välittömästi kauppaan, jos vaan toisenkin söisin - ja niinhän hän lähti ja minä herkuttelin putkeen toisenkin jäätelön :)"

    Mulla nousi kyyneleet silmään tätä lukiessa, sillä siskoni sairastaa anoreksiaa, vaikka onkin mennyt paljon eteenpäin paranemisessa ja tiedän niin tasan tarkalleen miltä tuntuu, kun toinen lopulta syö hyvillä mielin jotain ennen niin "kiellettyä"!

    Vaikka en sinua tunnekaan, olen todella liikuttunut ja iloinen, että sulla on noin moni asia järjestynyt elämässäsi:) Tulee itsellekin sellainen tunne, että kyllä kaikki järjestyy ajan kanssa ja kun jaksaa yrittää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeksi, että vastaaminen on unohtunut! Mutta tosiaan,siskosi kautta varmasti ymmärrät, miten isoja juttuja nuo meille ovat, tuollaiset onnistumiset :)

      Toivottavasti siskosikin asiat muuttuvat parempaan suuntaan! Vaikka helppoa se ei ole ja tie on pitkä, uskon että mikä vaan on mahdollista :)

      Ihanaa kevättä sinulle ja perheellesi! :)

      Poista

Otan ilolla vastaan teiltä kommentteja: niiden avulla voimme vaihtaa ajatuksia sekä antaa vertaistukea toisillemme :)