sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Miten minä syön työpäivinä?

Olen saanut pyyntöjä kirjoittaa nykyisistä syömisistäni sekä työaikaruokailuistani. Vaikka olenkin reissuruokapäiväkirjoja julkjaissut, voisivat ne aivan hyvin kuvata arkisyömisiänikin: määrällisesti ja laadullisesti syön arkenakin aivan samalla tapaa. Olenkin halunnut myös nämä ruokapäiväkirjat julkaista, vaikka reissusta onkin jo aikaa - osittain kuvaamaan vapaata syömistäni, mutta osittain myös muistona minulle itselleni. Nyt ne on kuitenkin koluttu läpi, joten pääsen taas tähän hetkeen ja arkiruokailuihini teidän toiveidenne mukaisesti :)

Työaikaruokailu on aiheena sisnänsä ihan mielenkiintoinen, sillä minulla on samaisesta työpaikasta ja siellä tapahtuneista ruokailuista myös haastavia ja jopa todella vaikeita muistoja, joten sen kaiken vertaaminen nykyhetkeen on kertonut erittäin paljon ennen kaikkea minulle itselleni voinnistani ja syömisteni tilasta. Olenkin usein mielessäni miettinyt tilanteita työpäivien aikana, jotka minulle ennen olivat hyvinkin vaikeita, mutta jotka nyt sujuvat hyvinkin luonnollisella tavalla. Pystyn näkemään ruokailuissani ja sitä kautta jaksamisessa hetki hetkeltä ero entiseen verrattuna, sillä niin vahvasti nuo tuntemukset - niin fyysiset kuin psyykkisetkin - ovat sisälleni taltioituneet. Ajattelinkin kirjoittaa työaikaruokailuistani parissa eri osassa siten, että nyt aluksi kertoisin pääpiirteittäin siitä, kuinka ruokailuni nykyään työaikoina rytmittyvät. Toisella kertaa ajattelin sen sijaan keskittyä erinäisiin dilemmoihin, jotka ovat minua aiemmin vaivanneet, ja jotka ovat nyt ratkenneet luonnollisella tapaa parhain päin. Toivottavasti tämä kaikki antaisi teille selkeän kuvan ruokailuistani sekä ihan tsemppimielessä hieman vertailukohtaa omiinne!

breaktfast

Oma työpäiväni rytmittyy ruokailuiden osalta siten, että aamuvuoroon mentäessä herään puoli kuuden aikoihin, jolloin syön heti aamupalan, kunhan olen laittanut muuten itseni valmiiksi. Herään tarkoituksella aikaisin, jotta ehdin nauttia aamusta ja syödä aamupalan kirjaa lukien ja radiota kuunnellen - aivan rauhassa ja ilman kiirettä. Tällainen rauhasta nauttiminen ei sinänsä liity itse aamupalaan - kuten se ennen olisi varmasti liittynyt - vaan siihen omaan aikaan, mitä nykyään luonnollisesti ei kovin paljona kotosalla minulla ole. Syön yleensä aina aamulla vakiosuosikkini eli Valion täyteläisen maitorahkan mehukeitolla sekä marjoilla ja banaanilla. Lisäksi syön aina leivän päällisineen sekä juon teetä. Oikeastaan enempää en tuossa vaiheessa pysty syömään senkään puolesta, että poljen töihin pyörällä, eikä täydemmällä vatsalla polkeminen tuntuisi enää hyvältä, mutta samalla tuo määrä tuohon aikaan aamusta riittää minulle vallan hyvin.

Työpäiväni alkaa siis seitsemältä, ja kun parisen tuntia on töitä takana, on aamupuuron ja -kahvin aika. Saamme kahvit ja puuron töiden puolesta, mikä on ihan todella mieluisa asia minulle. Puurot vaihtelevat joka aamu - milloin on ruispuuroa tai kaurapuuroa, milloin taasen aivan todella hyvää mannapuuroa tai riisipuuroa. Tässä vaiheessa nälkä onkin alkanut jälleen tuntua mahanpohjassa, joten puuro mehukeitolla ja kupillinen maitokahvia tulevat enemmän kuin parempaan saumaan. Minulla on aamukahville kuitenkin varattuna myös aina jokin pieni oma eväs sen varalta, etten pääsekään ajallaan aamukahville ja puuro olisikin päässyt jo loppumaan. Tämä on tärkeä asia, sillä kaipaan ehdottomasti tuossa vaiheessa jotain syömistä, enkä missään nimessä jaksaisi aikaisen aamun syömisilläni lounaaseen asti.

UntitledŚniadania - Kuchenna szkoła przetrwania - level 3 ...czyli w pierwszej własnej, wymarzonej kuchni.
Quinoa PorridgePassion4J | via Tumblr

Kun kello lähestyy puolta päivää, alkaa minulla olla jo taas ihan kunnolla nälkä. Puoli yhteen mennessä pääsenkin aina syömään ja aika on minulle todella sopiva kaikin puolin - tässä vaiheessa on muutenkin pienen tauon tarpeessa mutta myös nälkä alkaa olla jo melkoinen.Kaipaan tässä vaiheessa jo ihan kunnon ruoan, ja minulla onkin usein mukanani edellispäivänä tehtyä kotiruokaa - milloin makaronilaatikkoa, milloin jotain lihakastiketta lisukkeineen. Muutaman kerran olen tehnyt myös ruokaisan salaatin itselleni töihin, mutta pääasiassa syön lämpimän ruoan. Moni kokee lämpimän ruoan olevan liikaa tuossa vaiheessa raskaan ruoan lisäten ainoastaan väsymystä, mutta minun kohdallani pienoinen väsymys ei ole laisinkaan niin suuri paha kuin nälän tuoma energian vähyys. Mieluummin syön itseni ihan kunnolla täyteen ja pärjään aterialla kotiin asti, kuin söisin kevyesti ja antaisin nälän jäädä vaivaamaan. Eli paras ruoka minulle on väistämättä ihan kunnollinen lämmin ateria tai todella ruokaisa salaatti leipineen! Tällaisen lounaan turvin pärjään hyvin työpäivän loppuun saakka eli kello kolmeen asti. Kotiin päästessäni keitänkin sitten jo kahvit ja haukkaan jotain kunnollista välipalaa. Ilta menee omalla rytmillään entiseen tapaan päivällisineen, herkkuhetkineen sekä iltapaloineen. Illan syömisistä oikeastaan tiedänkin, että olen syönyt hyvin ja riittävästi töiden aikana: kun illalla nälkä ei tunnu loputtomalta, vaan on ihan normaaleissa uomissaan, tiedän päivän aikaisemman energiansaannin olleen riittävää.

Yumm! | Caesar Salad | via TumblrFood Porn - Epic Pictures - Fun - Badchix.com
Untitled和食ランチ~休みの日の手抜きグッズ♪の画像:お家カフェごっこ nico@cafe

Ruokailuni aamuvuorossa  - niin kuin muuhunkin aikaan - on siis todella säännöllistä, mikä on enemmän kuin tärkeä asia minulle. Tarvitsen todella säännöllistä ruokailua, jotta jaksan. Tämä asia pätee muutenkin arjessani, mutta nyt töiden alettua se on entisestään korostunut. Haluankin aina huolehtia ruokailujen säännöllisyydestä, vaikka nykyään minulla ei ole enää sairauden asettamia vaatimuksia tälle, kuten ennen oli pakonomaisen tarkkoinen ruoka-aikoineen tai suunnattoman heikon olon vuoksi. Nyt haluan vain pitää huolta säännöllisen syömisen kautta fyysisestä jaksamisestani - siitä, ettei energia pääse loppumaan päivän aikana ainakaan puutteelliseten ruokailuijen takia. Myös ihan kroppani muunlaisen hyvinvoinnin vuoksi tarvitsen säännöllistä ruokaa - esimerkiksi melkoinen närästys on taattu, jos ruokavälit venyvät liian pitkiksi. Näin ollen tarpeeksi ruokaa, tarpeeksi usein - silloin on jaksaminen ja hyvä olo taattu :)

Mutta entäpä iltavuoron ruokailut sitten? Justus pitää iltavuoroinakin huolen siitä, että nousen ylös yleensä siinä kahdeksan aikaan viimeistään. Näin ollen aamu alkaa reippaasti ja aamupalankin syön tavalliseen tapaani siinä yhdeksän aikoihin. Iltavuoroni alkaa yhdeltä, joten syön juuri ennen lähtöäni kunnon lämpimän ruoan kotona. Yleensä tässä vaiheessa nälkäni ei ole vielä kovin kummoinen, mutta tiedän tarvitsevani kunnon tankkauksen, jotta jaksan ruokataukoon saakka. Työt alkavat heti tohinalla ja ensimmäinen ja ainoa varsinainen ruokatauko meillä on neljän aikoihin. Tällöin syön toisen ruokani eli päivällisen. Ruoan laatu menee samoja linjoja kuin muillakin aterioilla ja aamuvuorossa. Tämä tankkaushetki onkin enemmän kuin tärkeä, sillä siitä alkaa illan kiireet, eikä varsinaisia taukoja enää tämän jälkeen ole! Näin ollen otankin aina jotain helppoa välipalaa mukaani, jotta voin aina välillä haukata jotain tarpeen tullen, kuten vaikkapa energiapatukan. Minulla saattaa olla mukana energiapatukoiden lisäksi valmiiksi pilkottuja hedelmiä, kuivattuja hedelmiä, hedelmäsoseita, tai vaikkapa Pro feel -juoma. Nopea ja helppo välipala tulee joskus napattua suuhun vessatauon yhteydessä tai sopivan pienen tauon tullen. Ajan puute ei saa olla syynä syömättömyyteen - se olisi tässä tapauksessa ainoastaan tekosyy.

No More Excuses | via TumblrButterfinger cookie dough cheesecake bars..
Healthy No-Bake Desserts(1) fruits | Tumblr

Mutta huomaan kyllä iltaisin kotona jokaisen iltavuoron jälkeen, että iltavuorossa energiansaanti ei ole täysin vastannut kulutusta - tai ainakaan energiansaantiani koti-iltojen aikana. Vaikka huolehdinkin vaikka sitten vauhdissa välipaloista, on fyysinen vointini nyt niin hyvä, että työn touhussa nälkä saattaa kummasti unohtua, mitä ei ikinä olisi aiemmin pääsyt tapahtumaan! Nyt saatan havahtua hirveään nälkään vasta ennen kotiinlähtöä, kun rauhoitun paikoilleen tekemään viimeisiä kirjauksia. Näin ollen olen useimmiten todella nälkäinen, kun puoli kymmenen jälkeen töistä kotiin saavun. Tällöin maistuu ruoka paremmin kuin hyvin ja kunhan nälkääni kuuntelee ja todella syön niin riittävästi, että nälkä lähtee, tulee minun varmasti paikattua illan aikana mahdollisesti tullut energiavaje. Tosin joskus, kun illan aikana on saanut töissä painella tosissaan menemään, saattavat tämän seuraukset näkyä vielä seuraavana päivänäkin tavallista kovempana nälkänä. Mutta huomionarvoista tässä onkin se, että kaikki näkyy vain ja ainoastaan nälkänä - ei todellakaan muunlaisena fyysisenä tai psyykkisenä pahana olona!

Mutta entäpä sitten työpaikalla tarjolla olevat herkut? Kyllä, niitä on tarjolla todella usein - mitäpä muuta naisvaltaiselta alalata voisikaan odottaa? ;) Milloin on leivottu synttäreiden kunniaksi, milloin lomaltapaluun. Milloin joku on tuonut ulkomailta tuliaisia tai talo on tarjonnut kakkua työntekijöiden vakinaistamisen kunniaksi. Ja joulun lähestyminen - se ei ainakaan varmasti suklaatarjontaa vähennä ;) Eli perusruokailuiden lisäksi tulee usein otettua vielä tarjolla olevia herkkuja, mikä on nykyään ihan normaali osa ruokailuitani. Miksen ottaisi, jos joku kerran tarjoaa ja mieleni tekee? Joskus joku saattaa tuoda vaikkapa pussillisen karkkeja toimistotilaammekin ja kyllähän niitäkin tulee napsittua. Nämä syömiset työaikanani kulkevat siis tarjolla olevian herkkujen sekä omien mielitekojen mukaan - todella paljon vaihdellen. Mikäs sen kivempaa kuin lounaan päälle kahvin kanssa nautittu pala juustokakkua? :)

Fuck | via Tumblr

Hyvä fyysinen oloni, jaksamiseni sekä myös painon säilyminen ennallaan kertovat sitä parhainta kieltä syömisteni riittävyydestä. Töiden aloitus ei ole entiseen tapaan saanut aikaan mitään negatiivista syösten painoa laskuun tai horjuttaen jo saavuttamaani tasapainoa, vaan ajatukseni ja elämäni ovat jatkuneet ihanalla tavalla ennallaan. Korkeintaan tödein aloitus on positiivisella tavalla vahvistanut ajatuksiani terveyteni hyvästä tilasta ja siitä kuinka haluan oikeasti elämääni elää. Töiden aloitus on vahvistanut ajatuksiani siitä, kuinka minusta todella on tähän, eikä mikään mikä ennen sai ajatukseni suoraan sairaille poluille, ota minusta enää valtaa. Pystyn huolehtimaan itsestäni. Kiire ja lisääntynyt kulutus eivät ole tekosyitä lipsumiselle. Haluan jaksaa entistä paremmin. Haluan sitä kautta huolehtia syömisistäni entistä paremmin. Haluan vaalia tätä hyvää oloa ja tasapainoa. Haluan käydä töissä ja elää normaali perusarkea. Haluan olla terve ja ennen kaikkea jaksava äiti Justukselle. Näillä ajatuksilla on työurakkani alkanut ja näillä ajatuksilla jatkan - ne kantavat varmasti varsin pitkälle :)

Tässä siis hieman ruokailujeni rungosta työpäivieni aikana. Tämä toimii hyvänä pohjustuksena tekstilleni, jossa aion käydä entisten ongelmakohtieni kimppuun pala palalta! Kaikki aamupalakammosta oman ryokarytmin katoamiseen ja vaikka mitä siltä väliltä ovat saaneet mieleni ennen sekaisin, joten puitavaa riittää varmasti! Käynkin siis yksitellen jokaisen ongelmakohdan kimppuun pohtien samalla saavuttamaani ratkaisua kutakin ongelmaa koskien :) Miltä tällainen kuulostaisi teistä?

<3:Laura

P.s. Kuvituksena jälleen herkulliset kuvat weheartit.com -sivustolta. Tässä kaikessa kiireessä työeväiden kuvaus on jäänyt hyvin vähäiselle, joten niistä ei kuvitukseksi riittänyt, mutta ehkäpä kuvailen teille joskus ihan kunnolla eväsruokiakin vaikka ihan ruokapäiväkirjan muodossa :)

24 kommenttia:

  1. Kiitos valaisevasta tekstistäsi Laura! Me lukijat olemmekin odotelleet selostusta työpäiväsi ruokailuista. Itsekin olen pohtinut, kuinka aterioin siirtyessäni työelämään ja esimerkkisi turvin, osaan varmasti koostaa riittävät ateriat. Vuorotyö tuo varmasti monelaisia uusia aspekteja ateriointiin verrattuna minun klo 8-17 työpäiviini, ja oletkin ratkaissut asiat hienosti. Säännöllisesti lämmintä ruokaa ja riittävästi välipaloja, jotta vireystila pysyy yllä koko päivän.
    Olet totta tosiaan ylittänyt monia pelkoja ja ongelmia ja suuria haasteita, että olet päässyt tähän pisteeseen, saat olla itsestäsi ylpeä!
    Ihanaa viikonlopun jatkoa rohkea nainen! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tosiaan vuorotyö on monesti ollut sairausaikana hyvinkin mutkistava tekijä omissa ruokailuissani, muttei onneksi enää. Ihmeellisesti ne lutviutuvat paikoilleen, kun ei niitä sairaassa mielessä valmiiksi järjestele! Syö kun on tarve ja mahdollisuus :) Varmasti sinunkin työruokailusi aikanaan alkavat hyvin, kunhan vain päättäväisesti pidät ruokailuista kiinni ja käytät motivaattorina pitkistä työpäivistä selviämistä hyvävointisena - hyvä energia luo ihmeellistä listsemppiä :)

      Ihanaa alkavaa viikko sinulle Nell ♥

      Poista
  2. Hienoa on ollut seurata toipumistasi ja muutosta suhteessasi ruokailuun ja ravintoon. Minua on mmietityttänyt, että miten koet itse yleisesti anoreksiasta toipuneiden taipumuksen nostaa painoa juuri painoindeksin normaalin alarajoille, jonka jälkeen lisääntynyt jaksaminen saa aikaan valheellisen turvallisuudentunteen siitä, että kaikki on hyvin.
    Itse olen kokenut, että vaarallisinta on ollut ne kerrat kun painon olen saanut nousemaan vain indeksin alarajalle, sillä pienikin notkahdus syömisissä saa helposti luisumaan tilanteen taas alamäkeen. Myös anoreksiaan perehtyneet lääkärit usein painottavat, että on turvallista nostaa painoa riittävästi, sillä aikuisen naisen bmi ei tyypillisesti ole alle 18-19. Murrosiässä se voi olla ominaista ja esim. itselläni koko nuoruusajan oli näin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan, tuo on todella hyvä kysymys! Olenkin aikanaan kirjoitellut aiheesta jonkin verran ja puhunut tuolloin erään kanssatoverin sanoin kipurajasta. Itse ajattelen niin, että vaikka joillakin biologinen paino asettuisikin ihan oikeasti juurikin noille lukemille, olisi pyyskkisen parantumisen kannalta hyvä asia, mikäli paino oikeasti kohoaisi turvallisempiin lukemiin. Tällöin kyse ei olisi juuri siitä, että jossain alitajuisesti vieläkin kontrolloisi kehoaan siten, että ei uskalla kuitenkaan luottaa oman kehonsa asettumiseen juuri sille hyvään painoon, vaan haluaa pitää langat jollain tapaa käsissään ja pitää painonsa tuolla "turvallisella" alarajalla. Ja koska tosiaan aikuisella naisella harvoin se biologinen paino on noin alhainen, on siinä painossa pysytteleminen usein jollain tapaa kontrolloitua.

      Kun uskaltaa koetella tuota kipurajaa, niin uskon samalla psyykkeen vahvistuvan niin paljon, että oikeasti pystyy huomaamaan, että vaikka tuo "maaginen" painoindeksiraja ylittyisikin, niin mitään pahaa ei tapahdu. Päin vastoin, silloin uskon mielen oikeasti vapautuvan lopullisesti ja painon hakeutuvan luontaisesti sille juuri sopivalle paikalleen :)

      Poista
    2. Kiitos aatelmistasi. Haluaisin vielä tarkennuksena tiedustella, että miksi itse pysäytit painoprojektisi ennen turvallista painoa eli ennen kuin olet normaalin painoindeksin sisällä?

      Poista
    3. En suinkaan ole pysäyttänyt, vaan painoindeksini kyllä on tällä hetkellä normaalin sisällä - juuri saavuttanut sen - ja painoni saa rauhassa jatkossakin hakeutua siihen, mikä sille on hyvä ja mikä on keholleni parhaaksi :) Voin sanoa nyt olevani painoindeksiltäni normaalipainoinen, ja omaa kehoani ja mielihalujani kuuntelemalla painoni on tämän tilan saavuttanut, mutta minua ei suinkaan haittaisi vaikka se tästä vielä nousisikin! Voi olla, että biologinen painoni on tämä tai korkeampi, mutta pääasia on se, ettei sairaus vaikuta siihen asiaan, mihin paino hakeutuu :)

      Poista
  3. Kiitos tästä tekstistä!
    Oli mukava lukea arjestasi, jota ei enää pyöritä vain ja ainoastaan ruoka, vaan ruoka on juuri sitä mitä sen kuuluukin olla: energiaa jaksamiseen unohtamatta kuitenkin pieniä herkkuhetkiä! :)

    Minulla olisi sulle yksi kysymys liittyen ruokien mittaamiseen. Miten pääsit siitä mittaamiskierteestä pois? Itse mittailen kotona vielä ruokani ja alkaa pikku hiljaa ärsyttämään moinen desimitan kulutus. Koulussa en siis voi mitata, mutta aina kotona mitta täytyy kaivaa ja varmistaa se oikea määrä.. Tämä alkaa olla jo aika uuvuttavaa; aamu alkaa puuron mittaamisella ja päättyy jogurtin. :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla Mari, että pidit postauksesta! On kyllä kieltämättä aivan ihanaa, kun ruoka ei enää elämääni pyöritä, vaan se tulee kaiken muun ohessa aivan luonnollisena, elämään kuuluvana asiana:)

      Oikeastaan minulla ei ole muuta neuvoa mittailusta eroonpääsemisen suhteen kuin oman epävarmuuden sekä epämukavuuden tunteen sietäminen! Niin tylyltä kuin se kuulostaakin, ei oikeastaan mittailusta voi päästä eroo, ellei altista itseään tuolle epämiellyttävälle tunteelle, ettei täysin kontrolloikaan ruoan määrää. Tärkeää on kuitenkin se, ettei mittailujen poisjääminen pienennä annoskokoja, joten itse käytin toisten silmiä ja tervettä tapaa ajatella apunani. Pitkään Jarno arvioi annokseni ja ruokailujeni riittävyyden. Helppoa se ei toki minulle ollut, sillä varsinkin miehinen näkökulma annoskokoihin on vielä erilaisempi muutenkin kuin naisilla usein, mutta näin ollen varmistimme annoskojen riittävyyden! Pikku hiljaa opin sitten itsekin arvioimaan koot oikein ja luottamaan siihen, että saan todella itsekin annostella riittävästi ruokaa itselleni ja syödä vatsani täyteen :) Olisiko sinulla mietenkään mahdollista pyytää apusilmiä arvioimaan annoksiasi mittojen sijaan?

      Poista
    2. Kiitos viisaista sanoistasi! :)
      Ehkä mitoista luopuminen olisi seuraava askel. Täytyy vaan oppia sietämään se, että aina ei ole millilleen samaa määrää lautasella..
      Ja voisin pyytääkin vahnempiani katsomaan apunani annoskokoja. Nyt kun ne ovat taas vakiintuneet tuohon tiettyyn kokoon, muistan aika hyvin itsekin, kuinka paljon sitä ruokaa lautasella on. (Ja olen jo mitannut desimitalla soppa- ja kastikekauhat, joten niiden kanssa ei ole enää ongelmaa... :D)

      Poista
  4. Ootko sairaanhoitaja ja jos oot niin ootko sairaalassa töissä vai missä? :) Itse haaveilen sairaanhoitajan alasta ja olis kiva saada kuulla työstä enemmän..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen joo tosiaan sairaanhoitaja :) Olen vähän ajatellut, etten täällä blogissa tarkemmin töistäni kirjoittaisi, mutta voin toki kirjoittaa sinulle jotain aiheesta ihan henkilökohtaisestikin joskus, kun ennättäisin! :)

      Poista
  5. Paljonko saa syödä herkkuja päivässä? Jos vaik syön töissä suklaata jota joku on tuonut ja sit lounaan jälkeen kakkua niin eihän illlalla voi enää syödä vai voiko??? Montako esim. suklaata voi ottaa päivässä (vaikka rivillinen levystä onko liikaa?) ja voiko syödä vaik kaks palaa kakkua, esim. jos on jääny kotiin ja syödä lounaalla ja illalla ? Ois tosi tärkee tietää!!!

    Kiitti vihdoin tästä postauksesta, autto vähän jotenki ymmärtään, miten tavallisena työpäivänä voi syödä. Mut vähän jäi mietityttään kans se, että kun liikut työssä niin paljon, niin korvaatko sitä energiaa mitenkään erityisesti? Kun sanoit et joskus unohtuu syödä, ja mä taas "unohdan" tarkotuksella koska anoreksia sanoo, etten ehdi. Mut säkö ihan oikeesti unohdat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kysymyksiiisi herkkujen määrästä ei oikeasti ole mitään yhtä oikeaa vastausta - niin kuin ei mihinkään ruokaan liittyvässä asiassa. Jos ajattelen itseäni niin kyllä, vaikka ottaisin töissä jotain hyvää, voin ihan hyvin ottaa vielä illallakin. Itse syön makeaa joka päivä jonkin verran, kun taas joku syö kerralla sitten paljon enemmän. Itse saatan syödä rivin tai pari suklaata joka päivä, joku taas kerralla sitten koko levyn. Saatan syödä kokonaisen pussillisen karkkia, mutta seuraavana päivänä makeannälän tyydyttääkin pieni kulhollinen jäätelöä. Itse luotan niin vahvasti taspainoiseen syömiseen, johon myös herkut mahtuvat. Kun muu ruokailu on riittävää ja kunnollista, säätelee jo sekin sitä, minkä verran sitten tekee mieli makeaa!

      Tämä sama pätee myös kysymykseesi energian korvaamisesta. Koska en enää noudata sinänsä mitään ateriasuunnitelmaa, vaan syön täysin nälkäni mukaan, en edes ajattele, että energiavajetta tarvitsisi erityisesti ajatella korvaavansa. Kyllä nälkä kertoo, jos energiaa on kulunut enemmän ja silloin tulee myös syötyä enemmän. Ja mitä syömisen unohtamiseen tulee niin minulla siaraus ei todellakaan ole se, mikä saa ruokailun "unohtumaan" enää nykyään. Eikä oikeastaan kyse ole unohtamisesta, vaan siitä, että kiire on välillä niin kova, ettei ajatusta tai aikaa syömiselle juuri nälän iskiessä oikeasti ole! Mutta tuo korvaantuu kyllä sitten seuraavan ruokailumahdollisuuden tullen varmasti.

      Tsemppiä sinulle valtavasi ja kivaa alkanutta syksyä! :)

      Poista
  6. Heippa <3!

    Kuvailemasi ruokailurytmi kuulostaa tosi järkevältä jaksamisen ja hyvinvoinnin kannalta :).

    Tästä tekstistäsi huokuu ihan mahtava asenne <3!

    Hyvää alkavaa viikkoa!



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa ihana May <3 Kiva kuulla, jos tästä oikeasti huokuu se ajatus syömistä kohtaan, mikä minulla nykyään on! Sillä nimen omaan nyt töiden alettua on tuo järkevyys jaksamisen ja hyvinvoinnin kannalta aina vaan tärkeämpää!

      Ihanaa viikkoa sinullekin! :)

      Poista
  7. Ois kiva nähdä oikeita kuvia niin sais paremman kuvan sun ruoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yritän parhaani asian suhteen, mutta sen vuoksi loppuun kirjoitinkin asiasta, että ymmärtäisitte arjen olevan niin hektistä, ettei sille ole nyt ollut valitettavasti aikaa, vaikka kuinka haluaisin. Mutta lupaan yrittää ennättää kuviakin nappailla :)

      Poista
  8. Kyllä nyt näyttää olevan niin koti- kuin työsyömisesi niin mallillaan, että ei voi muuta kuin hyvä tulla! Hienoa, Laura! Toivotaan, että saat vielä ne viimeiset puuttuvat kilot nostettua työn ohellakin. :) Siinä taitaakin olla aikamoinen haaste tuolla työtahdilla? Mutta, siis, niin terveellä pohjalla näyttää syömisesi ja asenteesi olevan, että siellä ruudun toisella puolen istuu kyllä tulevaisuuden Suuri Voittaja!

    Kirjoittele ihmeessä vielä erikseen työruokailuiden haasteista siinä vaiheessa, kun kaikki oli vielä kovin mustaa ja hankalaa ja sairauden värittämää... Olisi todella mielenkiintoista sitäkin kautta nähdä kuinka suuria muutoksia olet tehnyt sekä saada kunnon perspektiiviä edistymiseesi!

    Ihanaa alkavaa viikkoa Sinulle Ihana Laura!

    Huomenna (maanantaina) on muuten herra Justuksella nimipäivä! :) Onnittelut hälle pusujen kera!

    Ja erityisen lämmin halaus Sinulle, arjen Sankarini!

    <3<3<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo oon samaa mieltä ja myös haluaisin ehdottomasti nähdä vertailun entisiin syömisiin, ite kun en oo sellasia postauksia ainakaan löytänyt. Tää ei viel kerro muutoksesta, mut sit kertoo kun näkee mitä söit ennen. Ja joo, oikeita kuvia pliis !

      Poista
    2. Andrea, kiitos jääeen ihanasta ja kannustavasta kommentista! <3 Minua itseäni ei lainkaan huolestuta painoasia töiden aloittamisesta huolimatta, vaan tämä kuukausi on jo osoittanut sen, että voin olla terveyteni suhteen todella hyvillä mielin :) Oikeastaan tuota painoakaan ei juuri ole enää nostettavana, joten voin olla senkin asian suhteen varsin luottavaisin mielin, mikä tuntuu ihan mahtavalta! :)

      Kirjoitan kyllä heti kunhan vaan ennätän niin lisää työruokailuista ja nimenomaan aikaansaamista muutoksista :) Samoin kuin vastauksena alempaan kommenttiin, niin yritän tässä asiassa parhaani :) Varsinkin mitä kuviin tulee, niin sen vuoksi tekstin loppuun kirjoitinkin aisasta, jotta ymmärtäisitte minun yrittävän kyllä parhaani postausten toteutusten suhteen, mutta nyt päivät ovat niin täynnä tohinaa, ettei millään aikaa riitä kirjoittamiselle ja kuvailuille entiseen tapaan! Mutta yritän ottaa toiveen huomioon :)

      Ja vielä Andrealle, Justus kiittää ja kumartaa ja minä lähetän sinulle lämpöisen halauksen <3

      Poista
  9. Tämä oli kyllä taas todella osuva teksti! Itsellä kun nuo samat haasteet ovat olleet, ja ovat taas jonkin ajan kuluttua edessä. Joskin soppaan lisätään vielä se kolmas, eli yövuoro :) Aika vähän itse asiassa blogimaailmassa tai muuallakaan kirjoitetaan vuorotyön ruokailuista, hienoa, että päätit tarttua aiheeseen!

    Odotan myös mielenkiinnolla sitä toista osaa tähän, koska uskon, että varsinkin sieltä löydän tuttuja juttuja ja sitten onkin hyvä katsoa, miten toinen on niistä selvinnyt. Eli huomata taas se totuus, selvitä voi.

    Ai niin, ja mitä tuohon rauhalliseen aamupalaan ja tehokkaaseen heräämiseen tulee, muistan jonkun vuoden takaa erään nuoren naisen, jolla kuului olevan tuo sama tapa. Ai niin, tehän olette sukua ;)

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla Jen, että tämä postaus kiinnosti myös sinua! :) Tuo yövuoro on kyllä todella mielenkiintoinen lisäys ruokailurytmiehin - niilläkin, joille syöminen ei sinänsä mikään ongelma olisikaan! Itse kyllä kovasti stressasin aikanaan sairausvuosina yövuoroja ja ne olivat syömisongelmien ja syömisten rytmittämisen vuoksi vielä entistä raskaampia!

      Hih, juuri juttelin tuon samaisen sukutapauksen kanssa ihan äsken puhelimessa ja tietämättä sinun kommentistasi, alkoi hän selittää sitä, kuinka heräsi tänäänkin kaksi tuntia ennen kouluun lähtöä, jotta saisi nautti rauhallisesta aamusta kaikkine aamuhommineen ;)

      Ihanaa viikkoa sinulle! <3

      Poista
  10. Voi että näistä sinun ruokapäiväkirjapostauksista saa aina lisää motivaatioo omaan (kunnolliseen) syömiseen. Toivoisinkin lisää ihan perusarjen ruokapäiväkirjoja (ihan vaikka vaan lyhyitä kuvapostauksia päivien syömisistä), koska itse näiden asioiden kanssa kamppaillessa esimerkkisi toimii isona apuna. Kiitos sinulle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa kuulla, että nämä postaukset todella auttavat! Ja lupaankin yrittää koota taas arkipäivien ruokapäiväkirjoja mahdollisimman pian :)

      Poista

Otan ilolla vastaan teiltä kommentteja: niiden avulla voimme vaihtaa ajatuksia sekä antaa vertaistukea toisillemme :)