tiistai 17. syyskuuta 2013

Työruokailuni - ongelmakohtia ja löydetyt ratkaisut

Kirjoitin teille aiemmin työpäivieni ruokailuista sekä julkaisin myös yhden ruokapäiväkirjan päivältä, jolloin olin aamuvuorossa. Nyt käynkin sitten entisten ongelmakohtieni kimppuun mitä työaikaruokailuihini tulee - ja niitähän löytyi ja paljon! Työpäivien erilainen rytmi ja mahdottomuus toteuttaa ruokailuita oman sairaan mielen mukaan toivat minulle ennen ylitsepääsemättömiä haasteita työpäiviini. Nyt olen nuo kaikki oneglmakohdat onnistunut ratkaisemaan, eikä työaikana syöminen tuota minulle enää lainkaan ongelmia. Tervehtynyt mieli ja luonteva syöminen ratkaisivat nuo lukuisat ongelmat kuin itsestään, joten ero entiseen on melkoinen! Tässä siis pohdintaa entisistä ongelmakohdista sekä nykyisistä toimintatavoistani :)

I dilemma: Voinko syödä kunnon aamupalaa kotona ennen töitä, mikäli haluan ottaa jotain töissä aamukahvilla? 

Tämä ongelma perustui täysin suurimpaan haasteeseeni eli aamupalan syöntiin. Aikainen päivänaloitus ja pitkä työpäivä toivat mukanaan sen haasteen, että ei suinkaan riittänyt, että olisin kohdannut aamupala-ahdistukseni kotona ennen töihinlähtöäni, vaan ongelma tuplaantui töissä pidettävän aamupaussin myötä. Koko sairausaikanani minun on ollut vaikea sallia itselleni aamupalaa ajatellen, että sen syöminen pilaisi jo itsessään koko päivän. Myöhemmin mukaan tuli ajatus siitä, että todella haluan syödä aamupalan ja jaksaa, mutta toteutus ei ollut vielä samalla asteella hyvien ajatusteni kanssa. Tässä on siis riittänyt haastetta viime vuosien aikana enemmän kuin tarpeeksi myös töissäkäyntiin liittyen!

Töihin herätessäni olin aina kovin nälkäinen, mutten uskaltanut syödä kunnolla. Vaikka alku olisikin ollut tsemppipuuskan kourissa parempi, niukentui aamupala usein lopuksi omenaan ja ajatukseen paremmista syömisistä sitten aamukahvilla. Kuten aina ruokailuja "säästellessä", ei ruokailuni kuitenkaan onnistunut koskaan sitten aamukahvillakaan ajattelmaani tapaan. Pieni annos puuroa, puoli mukillista sokeroimatonta mehukeittoa ja musta kahvi eivät luonnollisestikaan olleet myöskään se hyvä, energiaani lisäävä aamupala, mikä minulla ajatuksissani oli kotona aamupalan väliin jättäessäni. Tästä seurasi luonnollisesikin ainostaan heikko olo ja kehää kiertävä ajatuskulku. Töiden sijaan ajatukseni jumitti huonossa olossa ja nälässä - tulevassa ruokatauossa, jolloin "söisin sitten paremmin". 

Se päivän tärkein ateria eli aamupala, jonka tarkoituksena olisi luoda onnistunut alku energiselle päivälle jäi saamatta ja lopputulos oli aina sen mukainenkin. Kun toteutin sairaita ajatuksiani ja käynnistin myös päiväni niiden mukaisesti, saneli se jo aamulla päiväni kulun. Sen sijaan, että syöminen olisi pilannut päiväni, teki sen todellisuudessa vain ja ainoastaan syömättömyys. Tuon päätöksen seuraukset eivät siis vaikuttaneet vain tuohon hetkeen, vaan kantoivat pitkälle aina iltaan asti - ja tietenkin myös tuleviin päiviin ainoastaan kasaten ahdistustaakkaa harteilleni. Joudun siis kohtaamaan aamun aikana kahdesti suurimman ahdistuksen aiheuttajani häviten aina tuon taistelun. 




Tuosta hetkestä ja noista ajatuksista on kuljettu valtaisan pitkä matka tähän päivään asti. Siihen väliin mahtuu täysin mitättömiä aamupaloja, paljon ahdistusta ja satunnaisia tsemppihetkiä. Nyt terveiden ajatusten kera pystyn käynnistämään päiväni juurikin niin hyvällä aamiaisella, kuin minun kroppani osakseen tarvitsee. Kesti kauan, ennen kuin löysin rohkeuden syödä oikeasti riittävästi. Oikeastaan rohkeus syödä riittävästi aamulla on pedannut jo siinä hetkessä mahdollisuuden onnistuneelle päivälle, onnistuneille syömisille. Kun jo aamulla olen uskaltanut syödä riittävästi, pysyy ajatus oikeilla urilla ja sen myötä ruokailut onnistuvat. Nyt en tarvitse itseni motivoimista tai tsemppausta aamiaisella. Aamupalasta on muodostunut rutiini, mikä perustuu fyýsisiin tuntemuksiin, nälkätuntemuksiin sekä tietoisuuteen oman kropan käyttäytymisestä. Niiden avulla onnistun syömään hyvän ja riittävän aamupala, millä jaksan loistavasti aamukahville asti! 

Mutta hyvä aamupala ei tarkoita minulle sitä, että pärjäisin sillä lounaaseen asti. Hyvä aamupala tarkoittaa sitä, että suoriudun aamuaskareistani loistavasti, minkä jälkeen on aika hengähtää ja samalla tankata hieman energiaa aamupäivän työtehtäviä silmällä pitäen. On täysin absurdia edes kuvitella, että pärjäisin kotona syödyllä aamupalalla yli kuusi tuntia aina lounaaseen saakka. Joten aamukahvilla syötävällä kakkosaamupalalla on myös oma, todella tärkeä roolinsa jaksamiseni kannalta. Työpaikkamme tarjoaa herkullisen aamupuuron, joten olosuhteetkin hyvälle aamupalalle ovat loistavat. En laske aamupaloja, aamupalan kaloreita tai ajattele kahden aamupalan olevan mahdoton yhtälö. Ei, kuuntelen omaa olotilaani ja annan sen määritellä toimintani.



II dilemma: Kun Jarno ei ole näkemässä, miksi söisin kunnon lämpimän ruoan töissä? Muutenkin söisin mieluiten oman kodin rauhassa, joten pitäisikö lounas jättää niukemmaksi?

Tilaisuus tekee varkaan. Tämä sama sanonta pätee varmasti lähes jokaiseen anoreksiaa sairastavaan. Ajatus siitä, että kukaan läheisistäni ei ole seuraamassa ruokailuitani toi mukanaan houkutuksen syödä niukasti ja mahdollisimman kevyesti. Vaikka kotona toisen seurassa ja tukemana ruokailu olisikin sujunut jo hyvin, niin ajatus omasta vastuusta tuntui aivan liian suurelta. Ajatukseen sekoittui ahdistus vastuun ottamisesta ja ruokailuluvan antamisesta itse itselleen, mutta myös houkutteleva
 ajatus syödä tilaisuuden tuleen mahdollisimman kevyesti. Usein lämmin lounasruokani vaihtui vaivihkaan rasvattomaan jogurttiin ja sairas mieli sai tyydytyksensä. 




Nyt olen onneksi päässyt täysin eroon näistä, suorastaan järjettömistä sairaista ajatuksistani. Ajatus siitä, kuinka tarvitsisin ulkopuolisen luvan ruokailuilleni on tyystin kadonnut, mutta myös ymmärrys oman vastuun ottamisesta sekä syömisen perimmäisestä tarkoituksesta on onneksi palautunut. Syön itseäni, hyvinvointiani ja jaksamistani varten. Söin yksin tai seurassa, syön vain ja ainoastaan itseäni varten, eikä muilla ihmisillä tulisi olla minkäänlaista merkitystä. Ennen sairaus nousi läheisteni ja heidän arvostuksensa yli, mutta onneksi nykyään minun ei edes tarvitse puntaroida tuollaisia asioita. Olen rehellinen ja syön myös kertomani mukaan. Nykyään Jarno luottaa minuun njiin täysin, etteivät keskustelut eväistäni ole juuri minkäänlaisia enää nykyään. Korkeintaan mietimme viikolle sopivia ruokia, joista riittää hyvin myös tuleville päiville - käytännöllistä arjen ajattelua siis. Mutta tiesi hän ruokailuistani tai ei, ei minulla tulisi mieleenkään antaa sen vaikuttaa työruokailuihini!

Työruokailuun on tuonut vuosien aikana oman valtaisan haasteensa myös piinaava ajatus ruokailuhetken täydellisyydestä. Tuo ajatus piinasi minua aina ennen työpäivien aikana siten, että ajatus kunnollisesta ja riittävästä ruokauluista työpaikalla oli täysi mahdottomuus. Kun yhtäkkiä en voinutkaan tehdä ruokailuhetkestä täydellistä olosuhteiltaan, asetti se psyykkeelleni melkoisia haasteita. Kotona saatoin muokata itselleni täydellistä ruokailuhetkeä tuntikausia vaihtamalla lämmintä päälle, käymällä vessassa, rasvailemalla käsiä ja asettautumalla rauhallisesti syömään kera hyvän lukemisen. Töissä vaatimukset hypähtivätkin siihen todellisuuteen, että ruokailusta piti selvitä vartissa - nopeasti ja juuri silloin kun työt vapauttavat sille sopivan ajan. Ruokailuaikani, sen kesto ja ruokailupaikka ei enää ollutkaan minun päätettävissäni, vaan pyhä hetki muuttuikin yhtäkkiä pikatankkaukseksi, jolloin aterioinnin tarkoitus todella oli se ruoan perimmäinen merkitys: energian saaminen.



On ollut aikoja, jolloin työruokani on ollut pari salaatinlehteä, ahdistuksen kera syöty kunnollinen lämmin ateria tai rasvaton jogurtti kera leivän ilman päällysteitä. Joskus on ollut parempia aikoja, joskus taas pahempia, mutta koskaan se ei ole ollut terveillä kantimilla, jolloin olisin tankannut hyvin työpäiväni aikana jaksaakseni hoitaa täydellä teholla työni. Nyt onneksi kaikki on muuttunut. Enää ruokatauko ei ole ahdistava kokemus. Enää sen ei tarvitse olla täydellinen. Enää se ei tarkoita minimaalista syömistä, jotta voisin sitten kotona syödä paremmilla mielin ja sairauden vaatimusten mukaan. Nyt olen todennut, että tuo lounas on aamupalan ohella yksi tärkeimmistä aterioista päiväni aikana oman jaksamiseni kannalta. Tuon hyvin syödyn lounaan ansiosta jaksan myös loppupäivänä hoitaa työni hyvin. Ja tuon lounaan tulee olla ennen kaikkea kunnollinen ruoka, ei mikään pieni välipala! Mutta tässäkin asiassa omaa kroppaani kuuntelemalla olen löytänyt sen itselleni parhaimman ja riittävimmän tavan syödä. Töissä syödään lounasaikaan kunnon ruoka, välipalat odottavat minua kyllä kotonakin!

III dilemma: Työpaikan ruokatauot eivät ajoitu omien ruoka-aikojeni mukaisesti. Iltavuoroon mennessäni on aivan liian aikaista syödä lounasta kotona, mutten pärjää myöskään ruokataukoonkaan asti. Kohtaanko ahdistukseni syöden jo ennakkoon vai sinnittelenkö nälissäni? 

Yksi suurimmista haasteistani työruokailuihin liittyen on ollut minulla sairausvuosieni aikana ehdottomasti oman ruokailurytmini - ehdottoman ja joustamattoman - sovittaminen työpäivien ruokailurytmiin. Anoreksia muuttaa luonnollisen ja joustavan syömisen ehdottomaksi ja kellonaikoihin orjallisesti tukeutuvaksi ruokailuksi, mikä ei sanaa joustavuus tunne. Tämä toikin melkoisia haasteita, kun vastakkain asettuivat työruokailu omine kellonaikoineen tuoden mukanaan jaksamisen sekä omat ruoka-aikataluni tuoden mukanaan haasteita ja ahdistusta. Jouduin punnitsemaan ahdistuksen kera, haluanko oikeasti jaksaa töissä ja samalla joustaa sairaista ajatuksistani, vai haluanko ehdoin tahdoin pitää kiinni sairaista ruoka-ajoistani ollen samalla todella huonovointinen töissä.



On ollut aikoja, jolloin syöminen ei ole onnistunut töissä, vaikka kuinka kellonajat olisivat olleet puolellani. Mutta jos ajattelen vaikkapa aikoja, jolloin olen tosissani yrittänyt hoitaa ruokailuni kunnialla ja tuettuna siinä onnistunutkin, on töissä syöminen ollut siltikin todella haastavaa. Olenkin joutunut punnitsemaan omia ajatuksiani kerran jos toisenkin ja haastamaan itseäni syömään työpaikan ruokataukojen mukaisesti. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii nykyisen työpaikkani iltavuorot ja niiden mukanaan tuomat haasteet aikoina, jolloin olin vielä sairaiden ajatusteni uhri. Suurin ongelmani oli tällöin ehdottomasti oman lounasaikani sijoittuminen juuri siihen kohtaan, kun minun tulisi jo istua työpaikalla kuunnellen raporttia. Syönkö lounaani ennakoiden ennen töihinlähtöä vai kituutanko neljään asti, jolloin pääsisin vihdoin syömään töissä kunnon ruoan?

Nyt ajatukseni ovat tuosta täysin muuttuneet. Kun on aikaa syödä, silloin syödään kunnolla ja vaikka varastoon. Ruokaa saa ja sitä kuuluukin syödä myös tankatakseni tulevan varalle. Ei ole väärin syödä, vaikka nälkä ei olisikaan vielä päällä, vaan oikeasti on vain ja ainoastaan järkevää ennakoida myös tulevaa. Nykyään syön aina iltavuoroon lähtiessäni kunnon lämpimän ruoan oli minulla nälkä tai ei. Tämän avulla jaksan hyvin ruokataukoon asti, jolloin tankkaankin sitten kunnolla illan rypistystä varten. Mutta tämän lisäksi terve kroppani ja mieleni takaavat myös sen, että jos joskus en pääsekään syömään töissä ajallaan tai ruokatauko siirtyy yllättävien tilanteiden myötä, selviä niistäkin. Jaksamiseni ei ole kuin kuilun reunalla kävelyä, vaan kestän niin mieleni kuin kroppani kannalta venymistä. Voin tulla vastaan ennakoiduilla ruokailuhetkillä, mutta selviän myös venähtäneeseen ruokataukooan asti - se on minulle itselleni hyvä merkki terveydestäni.


On aivan turhaa miettiä, onko kello liian vähän päivällisen syöntiin - miksi päivälliselle tai muillekaan ruoille pitäisi olla jokin tietty kellonaika? Päivät muuttuvat, tilanteet muuttuvat, jaksaminen muuttuu, energiantarpeet muuttuvat. On siis aivan yhtä mahdotonta noudattaa orjallisia kellonaikoja kuin orjallisen samanlaisia annoskokoja. Kukaan ei voi ennustaa aamulla päivänsä kulkua määräten jo silloin tulevan päivän ruokailuitaan. Tämä tarkoittaa joustavuutta, josutavuutta ja joustavuutta - se on normaalia ja tervettä. Tähän väliin tulee kuitenkin iso MUTTA. Tavallaanhan työaikoihin mukautuminen onkin juuri ennaltamääriteltyä ja suunniteltua ruokailua, mutta kun sen toteuttaa terveyttä seuraten ja terveellä tavalla sopeutuen toisten määrittelemiin ruokailuehtoihin, on se myös sitä tervettä joustavuutta. Terveyttä on mukautua erilaisiin tilanteisiin, mukautua yllätyksellisiin hetkiin mutta myös soputua luontevasti ulkopuolisen tahon määräämiin ruokailuaikoihin. Terve mieli ja kroppa selviytyy kyllä - sen ihanan tilanteen olen nyt itse saavuttanut :)

IV dilemma: Iltavuoron aikana välipalan syömiselle ei ole rauhallista taukoa, syönkö siis ollenkaan?

Kiire - eihän silloin voin syödä! Miten voin silloin nauttia syömisestä? Kun kerran annan itselleni luvan syödä, enhän nyt sitä voi hukata kiireessä syömiseen? Kyllähän minä nyt syömättäkin jaksan - vai jaksanko? Päässäni vuosien aikana ristelleitä ajatuksia, jotka ovat ajaneet aina ennen toimintani yhteen ja samaan malliin: syön vasta kotona rauhassa ja ajan kanssa. Tässäkin asiassa ruokahetkien täydelliseksi muokkaus on tehnyt täysin mahdottomaksi täysipainoisen ja riittävän ruokailun työaikana. En yksinkertaisesti ole kyennyt ratkaisemaan päässäni risteileviä lukuisia ja lukuisia sairaita ajatuksia tuossa haastavassa ympäristössä sairauden kannalta - ympäristössä, jossa sairaus ei saa tahtomaansa rauhaa. Käytännössä tuo kaikki on tarkoittanut sitä, että ateriaväli on venynyt yli tuplasti sallittua pidemmäksi, mikä on tehnyt valtavaa vahinkoa niin pssyykkeeleni kui fyysiselle jaksamiselleni. Vaikka kunnon ruokataukoihinkin sopeutuminen on ollut työaikana minulle haastavaa - kuten aiemmin jo kuvailinkin - ei se kuitenkaan ole ollut mitään siihen tilanteeseen verrattuna, kun edes tuollaista järjestettyä taukoa ei oli syömiselle ollut, vaan välipaloista on täytynyt huolehtia lähes töiden lomassa!

Jo raskausaikana alkuraskaudesta jouduin kohtaamaan rytinällä nuo haasteet mitä vauhdissa syömiseen tulee. Tuolloin ainoa keino pitää pahoinvointi poissa, oli pitää myös nälkä loitolla. Tämä kaikki toi mukanaan vessassa syötyjä suklaapatukoita ja ainaisia välipalapatukoita työtakin taskussa. Koin ikävän notkahduksen ajatuksissani myös raskausaikanani ja välillä tuo kaikki saavutettu hyvä tuntui jo kadonneen. Mutta nyt olen saanut lopullisesti kiinni siitä ajatuksesta, millainen merkitys hyvillä välipaloilla on oman jaksamisen kannalta - niin kiireessä töissä, kuin kotona vauhdilla Justusksen kanssa puuhaillessanikin. Ei ole väliä syökö välipalan missä ja miten - pääasia on, että se tulee varmasti syötyä! 




Aamuvuorossa ruokailu on hyvin rytmitetty jo ihan taukojenkin mukaan, mutta iltavuoron aikana ovat tauot usein kortilla ja kello neljältä syödyn päivällisen jälkeen ei enää vierallista taukoa meillä ole. Tällöin energiaa tulee tankattua tarpeen mukaan - joskus ajan kanssa, joskus pikaisesti toimistolla pyörähtämisen yhteydessä. Pääasia on, että oikeasti kuuntelee omia tarpeitaan ja viis veisaa muista ajatuksista kuin tarpeesta saada energiaa. Tuo juoksujalkaa syöty välipala on vain yksi ruokailu lukuisten muiden ruokailujen joukossa - kyllä sitä ehtii nautiskelemaan myöhemminkin. Tärkeintä on, että on pakannut työpäivää varten varsinaisen ruoan lisäksi sopivia välipaloja, joiden avulla tietää pärjäävänsä työpäivän loppuun asti, kotimatkan ajan ja aina siihen hetkeen asti, kun vihdoinkin pääsee kotona syömään kunnolla. Jos iltavuoro on ollut kiireinen, ei ole sekään ollut tavatonta, että syön polkiessani kotiin: jos tarve vaatii, syön.

Myös välipalan laadulla on väliä. Toki jossain vaiheessa mikä tahansa pieni välipala on positiivinen asia, mutta kyllähän tuo välipalahetki kantaa huomattavasti pidemmälle, kun välipala on vaikka kunnollinen välipalapatukka sisältäen esimerkiksi pähkinää, kuin pelkkä rasiaan pilkottu omena. On ihan omista valinnoista kiinni, jaksaako pitkän työpäivän vai ei. Tei viime viikolla yli neljätoistatuntisen työpäivän ja kyllä, minä jaksoin sen ihan hyvin. Väsymykseltä vähäisten yöunien vuoksi ei aina voi välttyä, mutta kyllä näen jaksamiseni pohjautuneen kunnon ruokailuihin. Kunnollinen aamupala kotona, aamupuuro töissä ja kaksi kunnon ateriaa välipalojen kera - siinä jaksamisen perus edellytys. Energiapatukoita, myslipatukoita, rasiaan pakattuja pähkinöitä, Pro feel -juomia, kuivattuja hedelmiä, toimiston pöydällä olevia herkkuja - hyviä ja pikaisia välipaloja!

Dilemma V: Miten voin syödä töissä, jos muutkaan eivät syö? Entäpä ne ainaiset laihdutuspuheet? Jos muutkin laihduttavat, niin tarvitseeko minunkin siis syödä sen mukaisesti?

Vertailu, vertailu, vertailu - tuo kirottu vertailu! Ennen vertailin itseäni jokaiseen läsnäolijaan täysin mustavalkoisesti. Näin oman sairaan ajatusmaailmani läpi vain ja ainoastaan sen, mitä siinä hetkessä omin silmin näin. Jos työkaverini eivät syöneet lämmintä ruokaa, uskoin sokeasti heidän syövän aina yhtä vähän ja kevyesti. Jos työkaverini eivät ottaneet tarjolla olleita herkkuja, ajattelin sokeasti heidän omaavan yhtä "loistavan" itsekurin aina, enkä kyennyt ajattelemaankaan heidän syövän herkkuja siis muulloinkaan. Kun joku toinen pärjäsi pelkällä kahvilla läpi työpäivän, ruoskin itseäni omasta nälästä, jaksamattomuudestani sekä mieliteoistani. Tuo ainainen muihin vertaaminen haihdutti usein tuon vähäisenkin tsempin ja oman motivaation syödä kunnolla. Ja kun näitä tunteita yllyttivät lisäksi vielä ainaiset pöytäpuheet laihduttamisesta, dieeteistä, ruokien epäterveellisyydestä ja kaloreista, tuntui ahdistus nousevan taivaisiin tehden samalla syömisestäni mahdotonta. 

Naisvaltaisella alalla työskennellessään, ei voi välttyä ainaisilta laihdutuspuheilta. Joukossa on vähintäänkin pari, jotka laihduttavat ja loput yleensä osallistuvat mielellään laihdutuspuheisiin. Tämä on suoranainen helvetti syömishäiriötä sairastavalle, joka yrittää päästä samaan aikaan eroon juurikin näistä samaisista asioista ja syödä riittävästi. Kun samaan aikaan ympäriltä tulvii ajatuksiin puheet kaloreista ja ruoan rasvaisuudesta, ei yhtälö ole helppo. Ei, tuo yhtälö on suorastaan pahin mahdollinen anoreksiaa tai muuta syömishäiriötä vastaan kamppailevalle!

Nyt en välitä muiden syömisestä laisinkaan. Kuuntelen vain omaa nälkääni ja mielitekojani ja toimin niiden mukaisesti. Olemme jokainen erilaisia ja elämme omaa elämäämme - ei meitä voi keskenämme vertailla mustavalkoisesti. Ja miksi tarvitsisikaan vertailla? Jokaisella on omat tarpeensa ja ruokailurytminsä. Toiselle ei ruoka aamulla maistu, mutta illalla tulee syötyä sitäkin enemmän. Toiselle ylipaino on oikeasti ongelma ja hän myös huomioi sen ruokailuissaan. Joskus ei vaan tee mieli, joskus ei vain ole nälkä. Kun kyse on normaalipainoisista ihmisistä, huolehtivat he varmasti tavalla tai toisella riittävästi energiansaannistaan tavalla tai toisella - kaikki ei ole sitä, miltä se juuri sinä kyseisenä hetkenä näyttää. On aivan turhaa antaa muiden ruokailuiden vaikuttaa omaan syömiseen. Nykyään nautin siitä, kun voin ja saan vihdoinkin syödä kunnolla ja rennosti. En vertaile, en välitä muista. Minä syön ja nautin - pidän huolta itsestäni.

Ja nuo laihdutuspuheet. Miksi minun pitäisi niistä välittää, kun ne eivät minua koske? Jos ennen uskoin sairaasti noiden samojen puheiden olleen suunnattuja suoraan minulle sairaalloisesta alipainosta huolimatta, niin nykyään ymmärrän täysin olevani noiden asioiden ulkopuolella. Saatan ottaa osaa keskusteluun objektiivisesti tai sitten mietin onnellisena mielessäni, että onneksi olen päässyt tuosta piianaavasta maailmasta eroon. Ymmärrän myös sen todellisuuden, kuinka usein puheet ovat toteutusta suurempia. Useilla on tapana vain puhua laihduttamisesta, mutta syödä samaan aikaan tarjolla olevia suklaita. Ennen olisin kuullut vain puheet, nyt näen todellisuuden ja kokonaisuuden. Ja sitä paitsi, miksen antaisi muiden toimia juuri niin kuin he itse haluavat? Minulla on oma tilanteeni ja elämäni, mikä on minun itseni kannalta se tärkein asia - eivät muiden puheet ja teot. Kunhan tiedän mikä minulle on hyväksi ja toimin todella sen mukaisesti, on kaikki vallan mainiosti :)




Kaiken kaikkiaan olen saanut voimia tsempata ja parantaa syömisiäni työaikana siitä ajatuksesta, että haluan hoitaa työni mahdollisimman hyvin. Nyt nautinkin ihan valtavasti siitä, kuinka koen oikeasti olevani täysin läsnä työnteossa, eikä ajatukseni harhaile sairaissa ajatuksissa tai huonossa olossani. Nautin siitä, kun ajatukseni on työpäivän aikana omistettu juurikin työnteolle ja pystyn oikeasti panostamaan täysillä työntekoon. Eikä kyse ole vain ajatustyöstä ja keskittymiskyvystä, vaan myös fyysisistä ominaisuuksista. Verrattuna viime vuosiin nautin ihan valtavasti siitä, kuinka koen olevani tasavertinen muiden hoitajien kanssa: hoidan hommani siinä missä muutkin. Pystyn osallistumaan fyysisimpiin töihin siinä missä muutkin ja oikeasti luotan jaksamiseeni. Näitä tunteita voittaneita ei töihin liittyen tällä hetkellä ole! Kun vertailukohtana on kurjan olon saatteleman suoritettu työ ja vajavainen työpanos, ovat nämä täysissä voimissa tehdyt työpäivät minulle ihan mahtava juttu!

Joten oman jaksamisen paraneminen ja oman suorituskyvyn parantuminen onnistuneiden, riittävien ja täysipainoisten työruokailujen ansiosta, on jo ihan ihmeellinen motivaatio työsyömisistä huolehtimisen suhteen. Eikä kyse ole vain jaksamisesta työaikana. Kun pääsen töistä, en voi suunnata ajatuksiani vain ja ainoastaan itseeni. En voi tsempata työpäiviä ja ottaa rennosti loppupäivää. Ei, töiden jälkeen minua odottavat kotona kotityöt, harrastukset ja ennen kaikkea pikkumieheni Justus. Työpäivän jälkeen siirränkin siis ajatukseni Justukseen ja kotihommiin ja imen näistä asioista lisämotivaatiota itseeni! Haluan jaksaa, haluan voida hyvin. En halua vain vaivoin suoriutua työpäivästä, vaan haluan jaksaa myös niiden jälkeen. Ja jotta jaksan myös loppupäivän, tarkoittaa se itsestään huolehtimista aamusta iltaan saakka hyvien syömisten kera! Mutta toisaalta, eipä näitä ajatuksia motivaatiotekijöistä enää tarvitse edes mietiskellä - se kaikki tulee jo niin ihanan luonnollisesti ja itsestään selvänä ajattelutapana ja tapana toimia :)

<3: Laura

21 kommenttia:

  1. Välillä musta tuntuu, että sun kuvat on niin läheltä otettuja, ettei niissä nää oikeasti sitä määrää - tai määrä tuntuu hyvin vähäiseltä, lautaset pieniltä yms.
    Jos rahkan päällä on neljä banaaniviipaletta, niin ei se määrä voi olla paljoo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa oon kattonut... Ite en haluu ottaa liikaa vaikutteita omaan elämään syömishäiriöisten blogeista (ees "parantuneiden") koska yleensä aina tulee sit ilmi kuitenkin, et "parantuneenkin" anorektikon ruokailuissa on vikaa, tai että aina heijastuu sairaus jotenkin siihen syömiseen. Kuten just niin, että annokset on liian pienii tai et jotenkin sairaus saa keinottelemaan, esim. pienten lautasten avulla.. Ite en luota yhtään kenenkään sanaan parantumisesta ja täs blogissa oon pettynyt tohon samaan ilmiöön. :/

      Poista
    2. Ikävää kuulla, että luottamus parantumiseen on noin heikko. En ala vakuuttelemaan omaa tilannettani, koska tärkeintä on, että itse tiedän läheisteni kanssa missä mennään ja kuinka voin. Tiedän voivani hyvin ja se riittää :)

      Tässäkin postauksessa tärkeintä oli teksti ja kokonaisuus. Olisinkin toivonut jo tekstistä huokuvan sen oikean viestin, eikä satunnaisten kuvien pyyhkivän tekstin sanomaa pois. Mutta vastauksena annoskokoihin: annokset ovat täysin normaaleja ja riittäviä, eivät suinkaan pieniä. Kirjoitinkin tekstiin siitä, kuinka anoreksia saa näkemään ainoastaan asioita tietyllä tavalla, kovin mustavalkoisesti. Nuo muutama kuva on osa suurta kokonaisuutta ja oma terveydentilani kertoo enemmän kuin satunnaiset annoskuvat. Eli toisin sanoen syön varmasti riittävästi ja omia tarpeitani vastaten :)

      Poista
  2. Haluan Laura muistuttaa sinua yhdestä asiasta, joka tekstistäsi nousi esiin: mielestäni et ehkä ole aivan täysin "tasavertainen muiden hoitajien kanssa ja hoida hommaasi siinä missä muutkin". Tai no tavallaan tietenkin kyllä :D, mutta muista, että kaiken tämän ruoka - pähkäilyn, sairauden, työnteon, parantumisen ja perheen perustamisen kanssa olet taatusti kokenut "hieman" enemmän, kuin moni muut :) Jo pelkästään tämän tekstin perusteella on mielestäni todella hyvä kuvata sitä, miten paljon syömishäiriöstä parantuva oikeasti joutuu tekemään töitä (kaiken sen lisäksi, mitä asioita ihmisten elämään tavallisimmin kuuluu: työ, harrastukset, perhe, opiskelu tms.) ja tätä ei moni muu siellä työpaikalla olevista työntekijöistä ja muista ihmisistä varmasti tiedä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos T tästä kommentista, kiitos todella! Se auttoi tavallaan itsellekin ajattelemisen aihetta siitä, kuinka usein vieläkin vaatii itseltään liikaa. Jos miettii omallakin kohdalla kaikkea viime vuosien aikana tapahtunutta, niin oikeasti pitäisi olla vain onnellinen siitä, että on onnistunut kaikesta huolimatta pysymään kiinni koulu- ja työelämässä, eikä ole pudonnut kyydistä! Vaikka aina panos ei olekaan ollut voinnin takia paras mahdollinen, on nyt onneksi mahdollisuus keskittyä työhönsä täysillä! Mutta samalla on hyvä muistaa olla armollinen itselle ja hyväksyä se, ettei aina voi olla parhaimmillaan - se on vain täysin inhimillistä! :)

      Poista
    2. Minulle tuli tämä ihan sama asia mieleen, kun luin postauksen. Tavallaan ymmärrän täysin, mitä Laura hait sillä, että "olet kuin kuka tahansa muukin", koska niinhän sinä nyt, terveenä, periaatteessa oletkin. Pystyt hoitamaan työsi kunnialla ja nauttimaankin siitä. Kuitenkin sinun historia tulee kulkemaan mukanasi ja olemaan varmaan tavalla tai toisella läsnä, vaikka ei tietenkään sairaalla tai häiritsevällä tavalla, mutta tavallaan sinulla on yksi iso syy olla armollisempi itsellesi kuin "ne muut" :) Olet ihan lähimenneisyydessäsi kokenut niin valtavan isoja ja raskaita asioita, jotka eivät "häviä" ihan tuosta vain. Mutta ihan mahtavaa kuulla, kuinka hyvin töissä sujuu! :) Tsemppiä jatkossakin!

      Emmi

      Poista
  3. jep, sanoisin että Tuikku on oikeassa sinulla on Laura varmasti vielä vähän jotain enemmän kuin monella muulla:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinullekin :) Vaikka aina ei olekaan ollut parhaimmillaan, niin ehkä vaikeat vuodet ovat todella antaneet tietynlaista näkökulmaa asioihin, joita nyt voin hyödyntää!

      Poista
  4. Nostan todellakin hattua Sinulle Laura, ja sille suurensuurelle työlle, jonka olet työsyömisen saralla tehnyt! Ihan huima kehitys parempaan! Mutta, kuten kirjoitat, olet nyt niin terveellä pohjalla, että syöminen sujuu jo ihan luonnostaan niin töissä kuin kotona, eikä Sinun tarvitse sitä liiemmin ajatella. Voit keskittyä sataprosenttisesti työhösi sekä arjen pyörittämiseen kotipuolessa, ja ruokailuistasi saat näihin vain tarvitsemasi energian. Unohtamatta tietysti Jarnon loihtimia nautiskeluhetkiä, kun niihin on aikaa... ;)

    Varmaan työsyömisten urautumista oikeille raiteille auttoi se, että sait rauhassa äitiyslomallasi kuntoutua ja opetella taas syömään normaalisti. (Tai noh, rauhassa ja rauhassa - olihan Sinulla suuri haaste jo silloinkin, kun oli pieni vastasyntynyt Justus hoidettavana... mutta ymmärrät varmaan mitä tarkoitan!) Äitiyslomalla uudelleen opeteltu kunnon syöminen loi pohjan sille, että saatoit uusin tervein ajatuksin suunnata työnteon pariin. Näin ainakin kuvittelisin.

    Hienoa työtä ja upeat saavutukset, Laura!

    Nyt vaan toivottelen hyvää työviikon jatkoa Sinulle ihanainen!

    <3


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, vaikka ruoka onkin energianlähde ja oikea elinehto, niin ei sitä nautiskeluakaan saa unohtaa ;) Mutta tosiaan, tuo aika heti Justuksen syntymän jälkeen aina töihinmenoon saakka, koulivat minua todellakin syömään oikein! Se antoi pohjaa sille, että ymmärsin oman jaksamiseni tärkeyden, mutta se oikeasti kouli myös minua tuohon työelämän kiireiseen syömisrytmiin! Justus kyllä piti huolen, että silloin syödään kun aikaa on, eikä sairaille jutuille ole tilaa! Syömisen tulee onnistua vauhdissa, kiireessä ja pikkumiehen ehdoilla - ihan parasta oppia minulle siis! :)

      On kyllä ollut uskomatonta, kuinka hienosti asiat ovat lutviutuneet! Sen lisäksi, että syömiset olivat jo kotona hyvällä mallilla, jatkui tuo sama sujuvasti töissäkin. Ei siis voi olla kuin tyytyväinen tähän nykyiseen tasapainoiseen tilanteeseen :)

      Samoin sinulle ihanaa viikon jatkoa Andrea! <3

      Poista
  5. Hieno teksti Laura! Pääsit taas villakoiran ytimeen ja selvensit niitä myyttejä ja pelkoja, mitä moni päässään pyörittää. Esimerkkisi saa minutkin rohkeasti kuuntelemaan nälkää ja viis veisaamaan muiden puheista ja mielipiteistä, sekä joustamaan aikatauluissani, kun töihin pääsen.
    Olet uskomattoman rohkea ja päättäväinen ihminen ja esimerkkinä meille muille sairastaville!
    Ihania syyspäiviä! <2

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nell! :) Toivon sinullekin rohkeutta työruokailuihin kun sen aika on! On ihan uskomatonta huomata se voima, mikä onnistuneilla ruokailuilla työelämässäkin on! :)

      Ihania syyspäiviä sinullekin! <3

      Poista
  6. Kiitos tästä postauksesta!

    Kuten etukäteen odotin, löysin tästä todella paljon vastaväitteitä omille sairaille ajatuksilleni. Tosin uskon, että monet ei-syömishäiriöiset joutuvat myös näitä asioita etenkin vuorotyössä miettimään; koska syödään, mitä syödään ja miten. Toki häiriö moninkertaistaa nämä kysymykset, onhan se nimenomaan häiriö.

    Itselle työruokailujen monimutkaistuminen oli oikeastaan ensimmäisiä todella herättäviä asioita, onkohan tässä sittenkin jotain mätää. Meillä töissä ruoka-ajat ja ruokailut rakentuvat muutenkin nuorten mukaan. Syömme yhdessä talossa valmistettua ruokaa. Näin ollen ei päivän ruokia voi ennalta tietää, ruokalistaa noudatetaan vähän niin ja näin:) Toki omat eväät ovat sallittuja, mutta välillä on tilanteita, joissa pitäisi kyetä "malliruokailuun".

    Ruokarytmin lisäksi nuo syömiset silloin, kun toiset eivät syö, ovat enemmän kuin tuttuja kysymyksiä. Saati sitten laihdutus- tai muut keskustelut. Toisaalta täytyy sanoa, että omassa duunissa olen myös hyötynyt yhteisistä ruokailuista. Etenkin teinipoikien annokset kun ovat kaukana dieettiannoksista ja suurimmat huudot tulevat siitä - onks tässä kaikki/ eikö muka oo yhtään enempää :D

    Mutta jälleen kerran tämä postaus sen osoittaa, sinulla häiriö alkaa olla muisto, ei enää elämääsi rajoittava tekijä. Ole ylpeä itsestäsi!

    <3



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa mielenkiintoista lukea sinunkin kokemuksistasi liittyen työruokailuihin! On aivan totta, että työruokailujen järkevyyttä joutuu miettimään sellaisetkin, jotka eivät syömishäiriöstä kärsi. Työruokailut oikeastaan tuovat esiin sen terveen suunnitelmallisuuden, mitä ruokailuihin liittyy: työpäivien ruokailuita on tervettä miettiä ja suunnitella etukäteen, jotta eväät ovat varmasti hyvät ja energiaa riittää koko työpäiväksi!

      Oli myös mielenkiintoista tosiaan lukea työruokailuistasi siinäkin suhteessa, millaisia haasteita tuollainen mallisyöminen varmasti sinullekin on tuonut mukanaan. Voin kuvitella, kuinka ahdistavilta tuollaiset tilanteet tuntuvat, kun pitäisi kyetä syömään mallina ja vielä "vierasta" ruokaa - syömishäiriöstä kärsivän painajainen. Mutta toisaalta tuo on varmasti vienyt sinut tilanteisiin, jolloin on pakko voittaa sairaat ajatukset ja kohdata ahdistus. Ja tosiaan, miksei etsiä pientä tervettä vertailukohtaa tuollaisista teinipoikien annoksista - sellainen vertailukohta pitäisikin olla meistä jokaisella! :D

      Ihanaa loppuviikkoa sinulle Jen - pidä huoli itsestäsi! <3

      Poista
  7. Tosi hienoa lukea saavutuksistasi työruokailujen suhteen, valtavat onnittelut! :) Miten paljon ja suuria ongelmia niissä onkaan ollut, muttei niin isoja, ettet niistä olisi selvinnyt. Aikaa se on tietysti vienyt ja vaatinut ihan hirveästi työtä, mutta sinä teit sen! Pidä tuo tahti ja huolta itsestäsi, niin olet pian sairaanhoitajien kermaa!

    Haluaisin kysyä sinulta yhtä asiaa. Olen ollut pitkään nälkiintynyt ja nyt rohkaistunut syömään enemmän. Minulla on koko ajan nälkä, mietin koko ajan ruokaa ja keskittymiskykyni ja jaksamiseni on huonoa, kun ajatukset ovat vain ruuassa ja seuraavassa ateriassa.

    Miten kauan sinulla meni, että nälkä tasoittui ja nälkiintymistila loppui? Että ajatuksesi eivät olleet vain "RUOKAARUOKAA!!!"? Missä painotilanteessa keskittymisesi ja olosi alkoi helpottaa?

    Kiitos ihan hirveästi, jos jaksat vastata ja ymmärsit yhtään sekavaa kysymystäni! Painin näiden ongelmien kanssa nyt koko ajan ja on ihan kurjaa miettiä koko ajan ruokaa koulussakin, opiskelusta ja läksyjenteosta ei meinaa tulla mitään.

    Olet ihana, jatka samaan malliin! On hienoa lukea, että pitkä taistelusi on kaiken vaivan arvoista <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon tismalleen samassa tilanteessa, joten mäkin toivoisin tähän vastausta! :)

      Poista
    2. Olet Aurora oikeassa siinä, että tämän oivallisen tilanteen saavuttaminen on ollut työn ja tuskan takana! Mutta uskon, että nuo kaikki koetut vaikeudet, mitkä vielä muistissani ovat, takaavat sen, etten oikeasti halua enää palata entiseen malliin koskaan, vaan todellakin pidän kynsin ja hampain kiinni tästä kaikesta saavuttamastani! :)

      Tuo loputon nälkä - niin tuttu tunne! Se tuntuu samaan aikaa pelottavalta, mutta jollain tapaa ehkäpä antaa myös luvan alkaa oikeasti syömään kunnolla. Itse pelästyin tuota nälkää ensin - tai oikeastaan olen jokaisella kerralla osastohoitoon jouduttuani pelännyt. Kun olen alkanut syödä jälleen kunnolla ja aineenvaihduntani on hurahtanut kunnolla käyntiin, on myös nälkä tullut ihan valtaisana. Ensin mieleen on tullut syyllistävät ajatukset siitä, kuinka olen ahne, kamala syöpöttelijä, kuinka kaikki tuo ruoka jämähtää kroppaani heti. Kun olen hetken syönyt kunnolla, on mukaan alkanut tulla myös luottamus: ei minulle tapahdukaan mitään pahaa, oloni oikeasti kohentuu, eikä paino siltikään räjähdä käsiin.

      Nyt kun itse sain kotona nostettua painoani, aloin luottaa siihen, että tuo nälkä on oikeasti todellista. Se nälkä kertoo siitä, että kroppani tarvitsee ruokaa ja paljon! Ja olen oikeasti saanut huomata tässäkin asiassa kehoni viisauden: kun paino alkoi saavuttaa normaalin, niin myös nälkä alkoi tasottua. Eli minun kokemukseni asiasta on, että nälkä on vielä pitkään tavallista voimakkaampi, mutta se oikeasti tasoittuu, kun sen aika oikeasti on. Kun aliravitsemustila alkaa olla ohi ja kehon energiavarastot täytetty, alkaa myös nälkä tasoittua. Joten oikeasti rohkaisisin luottamaan nälkään - nälkä ei turhaan ole loputon, vaan kertoo ainoastaan kropan tarpeista!

      Mutta vaikka tilanne alkoi normalisoitua vasta painon saavutettua normaalin, niin kyllähän keskittymiskyky palautui jo aiemmin :) Ei ehkä ollut vielä näin hyvää luokkaa, mutta kyllä jo riittävä syöminen kirkasti heti ajatukset ja muutama lisäkilo antoi jo heti enemmän vapautta ajatuksiin :) Toki sekin vaikuttaa millä mielellä on ja kuinka paljon ajatukset pyörivät ahdistavina mielessä. Mutta haluan silti luoda uskoa siihen, että noista alati ruoassa olevista ajatuksista on mahdollista päästä eroon kehon ja samalla mielen tervehdyttyä! Malttia ja kovaa työtä se vaatii, mutta mahdollista se on :)

      <3

      Poista
    3. Kiitos ihan todella paljon, kun jaksoit vaivautua pohtimaan asiaa! :) Helpotuksen huokaus pääsi, kun sait minut uskomaan, että RUOKA-ajatukset väistyvät kyllä, kun keho saa tarpeeksi ravintoa ja varastonsa täyteen.

      Itselläni on normaalipainoon vielä matkaa, mutta olen nyt saanut painoa jo hieman nousemaan, vaikken uskonut sen olevan mahdollista. Halu terveyteen on nyt kovempi kuin koskaan ja tosiaankin nyt alan kuunnella nälkääni! Ei se keho vessahädästäkään huijaa, miksi sitten nälästäkään? Minulle on myös tullut ajatuksia, että "Syön koko ajan ja olen kamala ahmatti", mutta tänään punnituksessa totesin jälleen, kuinka vaikeaa ja hidasta painonnousu todellisuudessa on.

      Sait luottamuksen siihen, että tämäkin vaihe on kovalla työllä ohitettava, kiitos. Sinun kamppailuasi luettuani olen hirveän toiveikas. Paraneminen ei tapahdu yhdessä yössä eikä nälkiintyminen korjaudu viikossa, mutta ajan kanssa, kun on lempeä keholleen ja antaa sille ruokaa.

      Olet ihana kun vastasit! <3 Ja muutenkin!

      Poista
  8. Oli todella mukavaa lukea suhteestasi työpaikkaruokailuun ja kuinka olet saanut jo kaikki lukot murrettua! Tämä antoi itsellenikin ajatuksen aihetta kouluruokailuihin.
    Vaikka kouluruokailut sujuvatkin jo todella hyvin, kamppailen nyt kotitaouden tuntien kanssa. Valinnaisen kotitaloudessa tyydyn vain siemailemaan vettä, kun olisi parempaakin tarjolla. Järjellä ymmärrän, etten voi lihoa palasta jotain hyvää kerran viikossa eikä se yksi pala vaikuta painooni tippaakaan, mutta se tuntuu vaan niin vaikealta. Haluaisin niin olla kuin muut ja ottaa muiden mukana.. :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Mari :( Itsekin niin pitkän ja vaikean tien kulkeneena tiedän, että helppoa sinulla ei ole. Mutta kunhan alat saada ensin onnistumisen kokemuksia kotona ja turvallisessa ympäristössä, helpottuu varmasti myös koluruokailukin entisestään vähitellen myös kotitaloustuntien ruokailuhetket! Myös sen kynnyksen ylittäminen, että uskaltaudut ensimmäisiä kertoja syömään myös kotitalouden tunneilla, merkitsee varmasti paljon. Tuo vaatii varmasti valtavasti rohkeutta ja uskallusta kohdata ahdistus, mutta haluaisin uskoa, että seuraava kerta olisi jo hieman helpompi. Tsemppiä sinulle ihana Mari!

      Poista
    2. Kiitos taas kerran näistä viisaista ja tsemppaavista sanoistasi, Laura! :) <3

      Poista

Otan ilolla vastaan teiltä kommentteja: niiden avulla voimme vaihtaa ajatuksia sekä antaa vertaistukea toisillemme :)