lauantai 28. tammikuuta 2012

Teini-ikäisten hömpötystä(kö)?


(2) Zdjęcia na tablicyAnoreksia - teini-ikäisten huomionhakuisten tyttöjen pelleilysairaus - niinhän se menee, vai? Ei todellakaan, sanon minä. Monella tuntuu olevan melko stereotyyppinen käsitys anoreksiasta ja siihen sairastuneista tytöistä - ja miksei pojistakin. Monen mielikuvissa anoreksiassa on ainoastaan kysymys laihduttamisesta, luurangonlaihan kropan saavuttamisesta ja syömättömyyden hienoudesta. Näin ei suinkaan ole. Sairastumisen syitä on yhtä paljon kuin meitä anorektikkojakin.

Itselläni sairastuminen ei lainkaan lähtenyt laihduttamisesta, kuten joskus aiemmin olenkin jo maininnut. Vaikka toki löysinkin epäkohtia vartalostani, en kokenut sen suurempaa tarvetta ruveta laihduttamaan. Vartalon epäkohtien etsiminen oli ainoastaan tyttöjen välistä leikkimielistä puhetta, joka ei johtanutkaan aluksi mihinkään. Täydellisyyttä kuitenkin hain, en suinkaan vartalooni, vaan aivan johonkin muuhun.

Peruskouluaikoina sekä lukiossa olin tunnollinen oppilas, mutta en missään nimessä täyden kympin oppilas. Olin kova stressaamaan, mutta huonommatkaan numerot eivät maailmaani kaataneet. Olen aina ollut ujo, mikä vaikeutti lukuisissa harrastuksissani käyntiä. Pelasin ringetteä, jalkapalloa, hiihdin ja soitin pianoa. Harrastukset tuntuivat välillä pahalta, sillä surkea itseluottamukseni esti minua nauttimasta lajeista, joista oikeasti pidin. Pelkäsin pettymyksiä ja epäonnistumisia enemmän kuin mitään, mikä oli suurena esteenä kehittymiselleni.

Lukiosta sain itseäni tyydyttävät paperit ja hain opiskelemaan sairaanhoitajaksi Lahden ammattikorkeakouluun. Suureksi ilokseni pääsi kuin pääsinkin kouluun, ja muutto Lahteen omilleni oli edessä. Olin innoissani. En kokenut lainkaan vaikeuksia itsenäistymisessä - näin sen sijaan haasteena, mahdollisuutena johonkin uuteen ja upeaan.

Cerejas e PoásLuonteeni perusteella voisin lunnehtia itseäni perusanorektikoksi: kiltti, tunnollinen ja täydellisyyteen pyrkivä. Kiltti olin ollut aina, samoin tunnollinen. Koulunikin olin aina hoitanut mallikkaasti, mutta perfektionisti nosti minussa päätään vasta ammattikorkekoulussa. Miksi? Sitä en tiedä vieläkään. Jo alusta alkaen minulle oli selkeää, että halusin pärjätä hyvin. Olin terve, liikunnallinen ja hoidin kouluni kunnialla. Näin elelinkin Lahdessa kaksi pitkää vuotta, kunnes sairastuin. Syitä voin vain arvuutella. Aloin tavoitella kaikessa täydellisyyttä. Minun tuli pärjätä koulussa, saada mahdollisimman hyviä arvosanoja - vain parhaat kelpasivat. Urheilussa en totisestikaan saisi jäädä ystävälleni kakkoseksi. Minun piti parantaa suorituksiani, aina vain parantaa. Lopulta elämääni ei mahtunut muuta kuin täydellisyyden tavoittelu. Pian kuitenkin totesin, etten voisi olla täydellinen kaikessa. Yhden keinon kuitenkin keksin. Syömisestä - tai oikeastaan syömättömyydestä- löysin lopulta tähän vastauksen. Lopun te sitten jo tiedättekin.

Výsledky hľadania služby Google Image pre http://images.wikia.com/recipes/images/1/15/Red_Apple.jpgOlin luonteeltani heikko, mutta toisaalta taas liiankin vahva. Olin heikko siinä suhteessa, etten uskonut kelpaavani sellaisena kuin olin. Vahvan minusta taas teki se kaikki itsekuri, jolla piiskasin itseni järjettömään liikkumiseen ja niukkaan syömiseen. Hain niistä paremmuuden tunnetta. Sain voimaa, jollaista en ollut ennen kokenut. Euforia ei vaan valitettavasti kestänyt kovin pitkään, kun fyysiset oireet ja ahdistus astuivat mukaan kuvaan. Tästä huolimatta koin silti olevani parempi kuin muut, kun söin ihan olemattomia määriä. Miten sairas ihminen voikaan olla, kun ahdistuksen syövereissä tuntee silti sairasta mielihyvää syömättömyydestä? Mielihyvää siitä, mikää saa sinut oikeasti voimaan pahoin?

Sairaus on kuitenkin niin vahva, että kun sille antaa pikkusormensa, se nielaisee sinut kokonaan. Ja paluuta ei ole - ei ainakaan ilman pitkää ja uuvuttavaa taistelua.

Syy tähän tekstiini on kuitenkin seuraava: kumota kaikki stereotyyppiset ajattelumallit anorektikoista.  Emme hae huomiota tavalla jolla ihmiset kuvittelevat meidän hakevan, emmekö nauti sairaudesta tavalla, jolla ihmiset meidän kuvittelevat nauttivan. Nyt voin tietenkin puhua vain omasta puolestani. Pystyn ajattelemaan asiaa jo monelta eri kantilta, sillä koen olevani jo enemmän voiton puolella sairauteni kannalta katsottuna.

Voimme etsiä syitä sairaudellemme mediasta, sen luomasta kauneusihanteesta, vääränlaisesta kasvatuksesta, koulukiusaamisesta tai ihan mistä vaan, mutta tärkeintä kuitenkin on, että sairastunutta autetaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja mahdollisimman oikein keinoin. En halua itse syyttää ketään sairastumisestani, en edes itseäni, enkä varsinkaan perhettäni tai pieleenmennyttä itsenäistymisvaihetta. Uskon sairastumiseni olevan monen eri tekijän summa. Kamalimmalta tuntuu, kun jotkut tahot syyttävät anorektikkojen perheitä, perhesuhteita tms. Tottakai sairastumisen taustalla voi olla pahakin trauma, mutta sairastua voi ilman sen näkyvämpääkin syytä - syyt ovat aina jossain syvemmällä, tai sitten vain pienen pieni lumipallo saa aikaan ison lumivyöryn. Joten lopetetaan itsemme ja perheidemme syyttely. Eihän kukaan ole tahallaan sairastunut.

Laura


P.s. Loppuun haluan kuitenkin vielä tuoda sen näkökulman esiin, että joidenkin kohdalla anoreksia lähtee kuin lähteekin laihduttamisesta. Perheen, koulukaverin tai vaikka tuiki tuntemattoman tädin huomautus haavoittuavaisessa iässä olevan nuoren vartalosta, voi itää nuoren mieleen siemenen, josta anorektinen ajattelu lähtee itämään. Kun laihdutus alkaa ja paino putoaa, ei ihminen pysty enää rationaaliseen ajatteluun ja mahdollisuus sairastua vakavaankin anoreksiaan mahdollistuu. Miettikäämme siis kaikki, mitä suustamme päästämme. Se pieni viattomaksikin ajateltu huomautus voi saada aikaan jotain suurta ja ikävää.


10 kommenttia:

  1. "Minun tuli pärjätä koulussa, saada mahdollisimman hyviä arvosanoja - vain parhaat kelpasivat." Tää on niin tuttua ajattelu maailmaa mullekkin. Koulussa kaikki sanoo et hyvä, on oikeesti hyvä, ei kaikkien tarvitse olla kiitettäviä. Itselle ei vaan kelpaa ne hyvät, kiitettävä sen pitää olla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kai tästä ajattelutavasta vaan pitäisi pystyä itse kunkin opettelemaan itsensä ulos.. Vaikka muut kuinka vakuuttelisivat, ei kehun sanoja usko, ennen kuin on itse oppinut arvostamaan itseään!

      Poista
  2. Se on jännä se, että muistan vieläkin, mitä jotkut ihmiset ovat sanoneet ehkä kahdeksan vuotta sitten... "Otatko sä vieläkin lisää?" "sulle on alkanut kertymään selluliittia"... Muistan ne ihan kuin ne olis sanottu eilen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkään en vieläkään ole unohtanut mummoni sanoja "Laura se on tainnut vähän pyöristyä", vaikka aikaa tuosta on kulunut jo huimat 15 vuotta ..:/ Ihmismieli on kummallinen. Sama pätee minulla mihin tahansa muihin negatiivisiin kommentteihin: kun muut antavat mennä niiden tosisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, minä vatvon ja vatvon niitä asioita vuosikaupalla. Olisiko tässä meillä molemmilla oppimisen paikka: oppia jättämään muiden sanomiset omaan arvoonsa!

      Poista
  3. Musta tuntui tosi huojentavalta, kun mun hoitajani sanoi, ettei kukaan valitse sairauttaan. Toiset sairastuvat syöpään ja toiset anoreksiaan. Tuntui hyvältä, sai päästää irti siitä syyllisyyden tunteesta, että tahallani sairastuin ja sairastan. Kun tunnustaa ja myöntää itselleen olevansa oikeasti sairas ja tarvitsevansa apua, niin siitä se parantuminenkin lähtee.

    Sitten Laura ihan toisiin aiheisiin :) Mulla saattaa olla osastojakso tulossa ja mietin vaan tuota taloudellista puolta. Vaikka tiedän, että tässä vaiheessa kaikki voimavarat pitää keskittää omaan parantumiseen, eikä huolehtia raha-asioita :D Mutta kun koti ei itse itseään maksa, niin onko sulla kokemusta Kelan sairaspäivärahan suuruudesta? Kiitos jos jaksat vastailla.
    Aurinkoista sunnuntaita ja voimia!

    PS. Päätin yrittää itsekkin luoda oman selviytymisblogin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on oikeasti arvokasta, että ymmärrät ettei sairastumisesi ole oma vikasi. Kuka haluaisi vapaaehtoisesti saattaa itseään tällaiseen helvettiin? Ei varmasti kukaan! Nyt vaan kekityt itseesi ja paranemiseen - ilman syyllisyyden tunteita!

      Tuo taloudellinen puoli on ollut minullakin aika suuri murheen aihe tässä sairauden aikana :( Itse kun olen ollut niin paljon osastolla, on osastomaksuja kertynyt monen tuhannen euron edestä. Minua vanhemmat ovat auttaneet, sillä Kelan tuet ovat ihan onnettoman pienet, muistaakseni sairauspäiväraha oli jotain vähän päälle 300 euron luokkaa :/ Eli ei kovin kummoisesti kata kuluja. Jos osastolle joudut, ota heti yhteyttä sosiaalityöntekijään, joka osaa varmasti auttaa. Sairauspäivärahan lisäksi sinulla on tietenkin oikeus myös yleiseen asumistukeen. Minä en sossusta saanut penniäkään, joten vanhempien apuun olen joutunut turvautumaan, mikä aiheuttaa valtavaa syyllisyyttä. Mutta kuten sanoit - rahaa se vain on, kyllä asiat järjestyvät! Pääasia, että saat tarvitsemaasi hoitoa osastolla :)

      Poista
  4. Muistan itsekin olleeni oikeastaan kaiken kouluaikani hirveä hikipinko. Sain arvosanoja harvoin alle ysin. Muistan kuitenkin myös, että ylä-asteella äitini sanoi: "On hienoa, että pärjäät, mutta älä ylisuorita. Voit pian joutua burn-outiin, ja siitä seuraa alamäki työelämässä." Silloin mietin, että äiti liioitteli. Jälkikäteen voin sanoa saaneeni parhaan neuvon ikinä. Lause jäi elämään päässäni, ja kenties esti minua nipottamasta liikaa tilanteissa, joissa olisin voinut romahtaa. Olet siis oikeassa Laura. On meitä tunnollisia työskentelijöitä, jotka haluamme suorittaa työmme mahdollisimman hyvin ja syyllisyys on murskaava, jos emme siihen kykene. Ikään kuin muka pettäisimme jonkun. Siitä voi usein olla seurauksena jotain ikävää. Me vain tarvitsisimme jonku sanomaan, että meillä on lupa höllätä. Sairautesi ei ole sinun vikasi. Se on vain monen mutkan kautta seurausta siitä, ettei ole osannut aina rentoutua. Onneksi koskaan ei ole myöhäistä oppia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on totta, että ehkä "tarvitsin" tämän sairauden oppiakseni itsestäni jotain ja siitä, kuinka pitää olla armollinen itselle. Jos en olisi sairastunut tähän tautiin, olisin alkanut oireilemaan luultavasti jollakin muulla tavalla sitten! Pakko oppia kantapään kautta!

      Ja onneksi äitisi oli fiksu ja huomasi sinusta jo tuolloin, että teet aivan liikaa töitä koulun eteen. Mielestäni tunnollisuus on hyvä asia, mutta liikatunnollisuus kääntyy aina jossakin kohtaa itseään vastaan!

      Onneksi sinäkin olet oppinut ottamaan hieman rennommin jo, vai olenko ihan väärässä? :)

      Poista
    2. Olet aivan oikeassa, kyllä sitä monta kertaa on tullut ajateltua tiukoissa tilanteissa, että "no, jos ei ehditä, niin sitten ei nyt ehditä. Ei se elämä nyt, herttinen, tähän lopu." :-) Tunnollisuuden suhteen olen kanssasi samaa mieltä, myös rajansa on tunnettava. Ihminen ei ole kone. Tai jos onkin, se ylikuumenee ja rikkoutuu herkästi väärässä käytössä. Meillä on vain yksi elämä, ei tuhlata sitä stressaamalla asioista, joita emme muista kolmen kuukauden päästä. Olen ilolla huomannut, että sinäkin olet paljon rennompi kuin aikaisemmin. Hyvä Laura :-)

      Poista
  5. Kiitos Noora :) Huomasin taas kerran kesällä töissä kuinka stressi, ylitunnollisuus ja suorittaminen ei ole hyväksi itselle - eikä toki kenellekään muullekaan! Ja lääkärikin sanoi juuri, "että elä elämäsi nyt niin, ettet sitten mummona mieti katkerana, että miksi esimerkiksi silloin haaskasit nuoruuttasi tähän sairauteen". Pitää siis oikeasti oppia elämään niin, ettei mummona sitten kaduta ja ole katkeroitunut :) Nauttia elämästä ja juuri nyt!

    VastaaPoista

Otan ilolla vastaan teiltä kommentteja: niiden avulla voimme vaihtaa ajatuksia sekä antaa vertaistukea toisillemme :)